Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Inget prövningstillstånd för Norvik Hamn

Publicerad: 26 april 2016, 11:57

En av de hamnar som ska byggas ut de kommande åren, Norviks hamn. Bild: Stockholms Hamnar.

Högsta Domstolen säger nej till prövningstillståndet för Norviks Hamn i Nynäshamn. Det innebär att den sista instansen har sagt sitt och hamnen kan börja byggas under året.


Ämnen i artikeln:

NynäshamnStockholmStockholms Hamnar

Högsta Domstolen säger nej till prövningstillståndet för Norvik Hamn i Nynäshamn. Det innebär att den sista instansen har sagt sitt och hamnen kan börja byggas under året.

Turerna har varit många kring Stockholm Norvik Hamn. Så sent som i vintras överklagades Mark- och miljööverdomstolens godkännande av villkoren för godshamnen till Högsta domstolen (HD). I dag lämnade HD beskedet att de inte tar upp frågan för prövning. Ett beslut som inte kan överklagas.

– Äntligen! Vi har väntat många år på det här beskedet. I dag kom det, så det är verkligen en glädjens dag. Hamnen och intilliggande logistik- och företagspark ger nya möjligheter för lokala näringslivet, tusentals arbetstillfällen till Nynäshamn och säkerställer en trygg och effektiv varuförsörjning till den växande
Stockholm – Mälardalsregionen, säger kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Anna Ljungdell (S).

Den nya hamnen kommer att ha fyra kajlägen för både roro-fartyg och containerfartyg, totalt på 1 400 meter.

Hamnen ligger ett par kilometer från Nynäshamn och cirka sex mil från Stockholm. När hamnen är fullt utbyggd beräknas kapaciteten ge utrymme för 300 000 containers per år och en genomströmning av 200 000 fordon med rullande gods.

Enligt Stockholms Hamnar finns det tre huvudskäl för att anlägga den nya hamnen. Det första är kort och gott att Stockholm växer. ”Befolkningsutvecklingen i kombination med ökad handel i Östersjöområdet kräver kraftfulla förstärkningar av befintlig och framtida infrastruktur”, skriver de.

Ett annat skäl är att Norvik möter framtidens krav på ökade volymer och större fartyg. Hamnen kommer att ha ett vattendjup på som mest 16,5 meter.

– Vi är mycket nöjda med beskedet från Högsta domstolen. Efter en lång process i detta betydelsefulla projekt för Stockholmsregionen, har vi fått det slutliga beskedet från Högsta domstolen och kan äntligen påbörja byggnationen av Stockholm Norvik Hamn i år, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.