torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Inget godisregn för byggbolagen

Publicerad: 30 juni 2014, 12:42

Ulf Perbo och Veronica Palm. Foto: Mattias Fröjd.

Bostadsfrågan kommer att debatteras flitigt under Almedalen och var och en central del första dagen på Burmeister och Business Arena Almedalen, som gästades av Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och Ulf Perbo (KD), statssekreterare hos bostadsminister Stefan Attefall.

Ämnen i artikeln:

Business Arena Almedalen

Bostadsfrågan kommer att debatteras flitigt under Almedalen och den utgjorde en central del första dagen på Burmeister och Business Arena Almedalen, som gästades av Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, och Ulf Perbo (KD), statssekreterare hos bostadsminister Stefan Attefall.

Veronica Palm talade om politiskt mod för att överkomma problemen, både vad gäller att korta planprocesserna och investera i ökat bostadsbyggande.

– Men det betyder inte stora statliga subventioner där vi kastar godis över byggbolagen utan det handlar om att snillrikt utnyttja gemensamma resurser för att få marknaden mer effektiv. Kreditgarantier skulle kunna vara en sådan sak, energisparlån en annan, vi föreslår nu att kapitalisera upp SBAB för produktion av hyresrätter. Alliansregeringen försöker göra allt själva men jag förstår att det tar tid när man är fyra partier som ska vara överens om alla beslut, säger Veronica Palm.

”Så är det” konstaterade Ulf Perbo och håller med om att det vore mycket enklare om KD hade över 50 procent själva i riksdagen. Han menar dock att man är överens om mycket som ökad konkurrens, effektivisering av plan- och bygglagen med mera. Det är de stora frågorna som är svårare att ta politiskt, som parternas hyressättningsarbete i Stockholm eller flyttskatterna. En annan viktig fråga är kommunernas roll.

– Kommuner som inte är intresserade, vi har tillsatt en parlamentarisk kommitté som tittar på kommunernas roll och om man behöver regional styrning, det är en viktig framtidsfråga, säger Ulf Perbo.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev