Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Ingen kris i Solna – här ska kommunen bygga över tusen nya bostäder

Publicerad: 25 augusti 2020, 09:40

För två år sedan bestämde kommunfullmäktige i Solna att Huvudsta ska få en ny pendeltågsstation i samband med Mälarbanans utbyggnad. Nästa år kickar det åtta år långa bygget igång. Men först på tur är Haga Norra.


Ämnen i artikeln:

SolnaFabege

Det händer mycket i Solna, norr om Stockholm, just nu och inget, inte ens coronapandemin, kan sätta stopp för byggfesten.  

Läs även: Solna breder ut sig i nya planer

Nästa år blir den första etappen av jätteprojektet Haga Norra, på gamla Bilia-tomten, redan klar, med en ny bilhall och nya bostäder. 

Totalt ska 1 000 bostäder byggas i den nya stadsdelen som väntas bli klar 2026/2027. Kontoren väntas bli klara redan 2024. 

Nästa år kickar ytterligare ett jätteprojekt igång i Huvudsta, Solna. Trafikverket bygger ut Mälarbanan mellan Tomteboda och Kallhäll från två till fyra spår, med en överdäckning, för att pendeltågen ska få egna spår och förhoppningsvis bli punktligare.   

Läs även: Solna utvecklas med nytt bostadskvarter 

”Det blir enklare att resa kollektivt, samtidigt som det gynnar miljön”, skriver kommunen på sin hemsida. 

Notan för överdäckningen och en ny pendeltågsstation i Huvudsta landar på 1,5 miljarder kronor för Trafikverket. Solna stad bidrar med 600 miljoner kronor som ska finansieras med bidrag från planerade bostäder och arbetsplatser intill den nya pendeltågsstationen.

Minst 900 nya lägenheter ska byggas i Ekelund, Huvudsta. 

HSB bidrar med finansiering av åtgärder i vägnätet, samt med 150 miljoner kronor för en ny tunnelbaneuppgång i Västra Skogen.

Mer om nya Huvudsta

En ny pendeltågsstation i Huvudsta.

Överdäckning av spårområdet mellan Frösundaleden och Nybodagatan, vilket frigör ytor för till exempel bostäder, gator, cykelvägar och mötesplatser. 

En ny led för bil-, cykel- och gångtrafik minskar genomfartstrafiken på Storgatan och Armégatan i Huvudsta.

Stadsdelarna Huvudsta och Skytteholm länkas samman.

 

Källa: Solna stad

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SolnaFabege

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News