Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Hur allt hänger samman

Publicerad: 25 maj 2012, 09:47

Bojan Ticic

Skillnaderna till fastighetsmarknaden är faktiskt inte så stora som man vid en första anblick kan tro, även om fastigheter nog ändå får anses vara något mer utpräglade investerings­objekt än konst.


Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 3, 2012

Den berömda målningen ”Skriet” av ­Edvard Munch såldes nyligen på en konst­auktion i New York och betingade det högsta auktionspriset hittills för ett enskilt konstverk, närmare 800 miljoner kronor. ­Köparen är okänd, men det ryktas om att en förmögen privatperson från Mellan­östern ligger bakom förvärvet. Auktions- och konstexperter säger att intresset för denna typ av hög­profilerad konst är extremt stort just nu och att alltfler köper konst som investerings­objekt, snarare än för den status och/eller det affektionsvärde ett visst konstverk för med sig. Skillnaderna till fastighetsmarknaden är faktiskt inte så stora som man vid en första anblick kan tro, även om fastigheter nog ändå får anses vara något mer utpräglade investerings­objekt än konst.

Hela den globala fastighetsmarknaden hänger sinnrikt samman och styrs av hur investeringsklimat och andra marknadsförutsättningar i de olika världs­delarna förhåller sig till varandra. En stor mängd information behandlas och kokas ner till ett enskilt beslut avseende en särskild investeringsmöjlighet i ett enskilt land. Exempelvis utgjorde nettoinflödet av kapital till den europeiska fastighetsmarknaden totalt 18,4 miljarder USD under 2011, betydligt mer än vad som hamnade i Amerika eller Asien. Anledningarna till detta är exempelvis att Europa erbjuder ett brett spektrum av politiskt stabila och välutvecklade ekonomier, en mogen fastighetssektor med ett brett utbud av tjänster, en hög marknadstransparens, företagsvänliga regelverk och stora möjlig­heter att på ett enkelt sätt uppnå expo­nering mot ­flertalet valutor.

De stora, globala efterfrågekrafterna på fastighetsmarknaden kommer alltmer från kapitalstarka aktörer, framförallt så kallade Sovereign Wealth Funds (SWF-fonder) och Ultra-High Net Worth Individuals (UHNW-personer), två bokstavskombinationer vi kommer att se alltmer av i fortsättningen. SWF-fonderna är statliga investeringsfonder som har till uppgift att sysselsätta respektive stats ansamlade överskott från exempelvis oljeutvinning. Den andra gruppen består av det allt större antalet mycket förmögna privatpersoner från framförallt Mellanöstern, Ryssland och Asien. Fem av SWF-fonderna har minst 400 miljarder USD under förvaltning, medan tre av dem har så mycket som 550 – 1 000 miljarder USD var under förvaltning. Den norska Oljefonden förvaltar exempelvis cirka 4 200 miljarder kronor, en summa som om man staplade tusenlappar på varandra skulle utgöra en sedel­hög som sträckte sig från jordens yta till rymdstationen ISS (och lite till). Det är ju en astronomisk summa pengar!

Som ett komplement till de ovan­stående två investerarkategorierna, har också de kapitalstarka nationella pensionsfonderna, exempelvis från Sverige, Malaysia, Sydkorea, Kanada, Nederländerna, USA och Tyskland, börjat diversifiera sina fastighetstillgångar mot ett alltmer globalt innehav nästan uteslutande med fokus på likvida marknader och riktigt högkvalitativa tillgångar med långa kassaflöden.

Samtliga ovan nämnda investerar­kategorier finns idag representerade i ­Sverige och deras intresse för investeringar i landet tilltar alltmer. Det finns anledning att tro att deras framfart kommer att påverka de mer ”traditionella” investerarna på marknaden eftersom deras investeringshorisont ofta sträcker sig över lång tid och finansi­eringen ytterst sällan är ett bekymmer.

Att efterfrågan för fastigheter globali­seras är egentligen självklart. Fastigheter är kanske den ändligaste resurs vi har. Allt vi gör i våra liv påverkas av fastigheter. Vi bor på dem, får vår mat och vårt vatten från dem och andas faktiskt från dem. De hus och byggnader, infrastrukturobjekt, skogar, vattendrag, jordbruksmark och annat som finns på dem behöver förnyas, underhållas och ersättas för att vi även i fortsättningen ska kunna utnyttja dem effektivt och organisera vår tillvaro kring dem.

Jämförelsen började med konsthandel och slutade i hushållning med jordens resurser. Men det är ju lite därikring vi rör oss, fastighetsmänniskor. Konstauktionen hölls garanterat på en fastighet.

Bojan Ticic
Analytiker, Jones Lang LaSalle

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 3, 2012

Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.