måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Hemsö är med och utvecklar badhus i Nacka – orsakar politisk strid

Publicerad: 8 februari 2023, 08:45

Visionsbild över det framtida badhuset i Myrsjö, Nacka. Till vänster oppositionsråd Johanna Kvist.

Foto: Liza Simonsson och Scharc Arkitekter

Hemsös jv-bolag Hemtag utvecklar ett nytt badhus i Orminge med eko-profil. Men upplägget gör att det blåser upp till politisk strid i Nacka.

Ämnen i artikeln:

SvepetHemsö FastigheterTagehusNackaOrminge

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Hemtag har alltså fått i uppdrag av Nacka kommun att utveckla, äga och driva Myrsjö badhus i Orminge. Avtalstiden är satt till 33 år med möjlighet till förlängning med fem år i taget och badhuset beräknas stå klart hösten 2025.

Hemtag bildades 2021 av Hemsö och Tagehus – som också äger lika stora delar av bolaget – i syfte att utveckla, äga och driva badhus i ett läge när många kommuner står med uttjänta simhallar. Hemtag erbjuder då kommunerna möjligheten att hyra verksamheten istället för att själva äga och driva den.

Läs också: Finska köpet ett strategiskt drag av Hemsö: ”Långsiktiga investerare”

Det faktum att ett privat bolag bygger, äger och driver badhuset med en avtalad hyrestid med Nacka kommun på 33 år går inte obemärkt förbi i lokalpolitiken. Nacka-Värmdö Posten skriver att oppositionen är kritisk till upplägget som innebär en total hyreskostnad på 790 miljoner kronor.

– Vi yrkade avslag då vi hela tiden påtalat behovet av en ekonomisk jämförelse mellan den föreslagna modellen kontra vad det skulle innebära att genomföra detta i kommunal regi. Vi välkomnar en simhall i Myrsjö, men tycker det är oansvarigt att ta beslut som dessa utan ordentliga ekonomiska jämförelser, säger oppositionsråd Johanna Kvist (S) till tidningen.

Läs också: Avmattning väntar för samhällsfastigheter

Badhuset i Myrsjö kommer att uppföras enligt ett helt nytt koncept för badhus kallat Ekobad. Energiförbrukningen vid både drift och byggnation ska vara lägre än vid konventionell fastighetsutveckling. Dessutom kommer byggnaden att uppföras med mindre användning av betong till förmån för trä. Hemtag räknar med att det nya badhuset kommer att generera cirka 30 till 40 procent mindre koldioxidutsläpp jämfört med traditionellt utförda badanläggningar.

‒ Vi är mycket glada över möjligheten att få utveckla ett nytt badhus i Nacka med detta nya, hållbara koncept Ekobad. Nacka har länge varit en prioriterad kommun för oss och det är roligt att vi nu kan bredda vårt samarbete till att inkludera badhus. Vi ser fram emot invigningen av Myrsjö badhus och ett fortsatt gott samarbete med Nacka kommun, säger Liv Ödman som är projektutvecklare på Hemsö, i en kommentar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev