Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Helt avgörande att få befolkningstillväxt

Publicerad: 3 mars 2017, 14:03

Foto: Elias Ljungberg.

Befolkningstillväxt är en förutsättning för hållbar ekonomisk tillväxt och för att lyfta en region. För att få till befolkningstillväxt måste man bygga bostäder och skapa arbetstillfällen.

Ämnen i artikeln:

Business Arena UmeåFastighetsmarknaden i norra SverigeBoverketWSP

En ekonomi kan inte växa i den takt Sverige har gjort de senaste åren utan en befolkningstillväxt. Det säger Tore Englén, regionalekonomisk analytiker på WSP, som talade på seminarium 1 på Business Arena Umeå. Han konstaterar vidare att för att klara den tillväxten behöver man invandring för bortser man från invandringen skulle Sveriges befolkning minska.

– Sedan millennieskiftet har de så kallade Norrlandslänens befolkning ökat med 2000 människor och det beror uteslutande på invandring, säger Tore Englén.

Hade det inte varit för invandringen skulle Norrlandslänens befolkning ha minskat med 70 000 invånare, tillägger han. Norrlandslänen som Englén nämner är för övrigt Norrbottens län, Västerbottens län, Västernorrlands län och Jämtlands län och oftast även Gävleborgs län.

Invandringen i norra Sverige, och andra glesbygdsregioner, överskattas dock menar han då svensk lagstiftning förordar att nyanlända ska folkbokföras på Skatteverket i de kommuner där de först flyttar in, eller där Migrationsverkets anläggningar finns. Där registreras det som invandring men när samma personer sedan flyttar till en annan kommun, exempelvis till de större städerna, registreras det som inrikesflytt och därför kan invandringen till storstäderna också underskattas.

Tore Englén anser att det sätts för mycket fokus på befolkningsutvecklingen men får mothugg av Lars Westin, professor i regional ekonomi vid Umeå Universitet, som menar att det är helt avgörande att få snabb befolkningstillväxt.

– Det var ett politiskt misslyckande på 1930-, 40- och 50-talen att inte satsa på städer i norra Sverige, säger Lars Westin.

Han säger att det byggs på tok för få bostäder i norra Sverige och ger därmed även mothugg till Bo Söderberg, analyschef på Boverket, som står på scen tillsammans med Tore Englén. Söderberg menar att det inte finns någon bostadsbrist i norra Sverige med undantag eventuellt för de starka regioncentra som haft positiv befolkningsutveckling i åldersgruppen 25-64 år, alltså bland dem som själva kan bestämma var de ska.

– Småkommunerna lever om regioncentra mår bra och det är regioncentra som är motorer i Norrland – få andra orter har förutsättningar att överleva, säger Bo Söderberg.

Lars Westin får medhåll av Jan Wejdmark, senior konsult på Newsec, som menar att det är oerhört viktigt att bygga nya bostäder i norra Sverige, just med samma motivering som man bygger nya kontor i storstäderna även om det inte saknas ytor.

– Beståndet behöver effektiviseras eftersom gamla bostäder är inte utformade för modernt boende, säger Jan Wejdmark.

Han tar scenen i sessionen efter Tore Englén och Bo Söderberg och säger vidare att staten har missgynnat det som man i Stockholm kallar för övriga Sverige. För att illustrera det påpekar han att det som gjort Umeå till norra Sveriges ekonomiska motor är det faktum att staten 1965 valde att placera universitet i Umeå.

– Det finns inget som får folk att vilja bo och arbeta i glesbygdskommuner i norra Sverige idag men ibland behövs det inte mer än någon som vågar investera för att åstadkomma förändring.

Som exempel på det nämner Jan Wejdmark Åre som på senaste år har kunnat dra fördel av skidturismen och bli en blomstrande tillväxtkommun.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev