Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Här hamnar Stockholms nya hamnbad

Publicerad: 2 juni 2020, 09:50

Nordic Urbans vd Raoul Grünstein (t.v.) med gruppledarna för den styrande blågröna majoriteten i Stockholms stad.

Foto: Teresa Ahola

Öppet året runt och 28 grader varmt. Så beskrivs huvudstadens nya badanläggning som väntas bli klar 2022. ”Det här är en magisk plats”, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) till pressen.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stadAnna König Jerlmyr

I Stockholms stads budget för 2020 gavs uppdraget att planera för en citynära bad- och poolanläggning. På tisdagsmorgonen presenterades själva platsen för badet; Munkbrohamnen på Riddarfjärden. 

– Det här är en magisk plats. Förhoppningsvis tar Stockholmsborna Munkbrohamnen till sina hjärtan, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) på tisdagens pressträff. 

Hon fortsätter:

– I dag är det ingen tillgänglig, trevlig eller trygg plats. Men vi vill göra den tillgänglig för alla. Stockholm är en fantastisk sommarstad. Fler kommer att befinna sig i huvudstaden och det är viktigt att vi möjliggör för ett Stockholm som aldrig står still.

Raoul Grünstein, vd på Nordic Urban.

Foto: Teresa Ahola

Staden har tillsammans med Nordic Urban arbetat fram förslaget i två år. 

 – Jag har väntat på den här stunden länge. Vår vision är att bygga ett nätverk av olika centrum för välfärd och kultur i storstäder, säger Nordic Urbans vd Raoul Grünstein till Fastighetsnytt.

Vilka andra lägen diskuterades?

– Alla låg runt samma vik. Men den här ligger intill kollektivtrafiken och har bäst solläge, säger Grünstein. 

Illustration som visar hur det nya badet är tänkt att se ut.

Illustration: Stockholms stad

I dag är Nordic Urbans mest kända anläggning Allas Sea Pool, ett flytande havsbad mitt i Helsingfors som öppnades 2017.

– Helsingfors, Köpenhamn och Oslo har redan badanläggningar i city. Nu är det Stockholms tur, säger Anna König Jerlmyr. 

Bygget belastar inte skattebetalarna med en endaste krona, försäkrar hon, eftersom det är Nordic Urban som står för kalaset.

– Vi betalar 20 miljoner euro, motsvarande cirka 200 miljoner kronor, för att bygga badet, och sedan en hyresavgift på runt en miljon kronor varje år, säger Raoul Grünstein.  

Vad tjänar ni på satsningen?

– Vi har hittat en lönsam affärsmodell som fungerar, säger Grünstein.

Allas Sea Pool i Helsingfors öppnades 2017 och har runt 800 000 besökare varje år, varav 300 000 besöker badet eller deltar i något event. 

Raoul Grünstein (t.v.) och den blågröna majoriteten i Stockholms stad blickar över vattnet där det nya badet väntas ligga.

Ny pendelbåtstrafik planeras

Samtliga partier i den grönblå alliansen i Stockholms stad var med när nyheten presenterades på tisdagsmorgonen. 

– Platsen är förknippad med negativ historia, som nazism och våld. Men ska nu förvandlas till en öppen och inkluderande mötesplats, säger Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L), till pressen. 

Badhuset blir inte högre än taken på Gamla stans t-bana eller träden på platsen, lovar han. 

– Vi vill fortsätta se Gamla stan och kunna blicka ut över vattnet. Med ett badhus återupplivar vi Stockholms kulturhistoria, då det även historiskt sett fanns en badplats här.

Ringen visar var badet ska placeras, vid Munkrbrohamnen i centrala Stockholm.

Stadens trafikborgarråd instämmer:

– Det här är något som vi ska hantera på ett varsamt sätt. I dag är Munkbrohamnen en plats där man gärna inte vill vara på, men nu kan vi lyfta detta hål, säger Daniel Helldén (MP).

Han säger att flera tunnebanelinjer passerar platsen, som ligger bara ett stenkast från Centralen och Slussen. 

– Alla kan på ett enkelt sätt ta sig till Munkbrohamnen. Vi ska även se om vi kan få pendelbåtstrafik till platsen, från Ekerö och mellan öarna, säger Helldén. 

Anläggningen ska ha en flytande uppvärmd bassäng och vara öppen året runt. Om förslaget klubbas igenom i exploateringsnämnden den 11 juni så påbörjas planeringen efter årsskiftet. 2022 väntas det nya badet stå klart. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.