söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Här är planen för ikoniska huset när Odenplan ska fräschas upp

Publicerad: 26 april 2023, 07:50

Bild 1/2  

Foto: White arkitekter

Läkarhuset vid Odenplan kommer att demonteras och ersättas av ett nytt höghus i trä med kontor och butiker i bottenvåningen. Det skriver White arkitekter i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetWhite arkitekterStockholm

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Det klassiska läkarhuset på Odenplan uppfördes 1960 efter ritningar av Sten Lindegren och Stig Ancker på uppdrag av Lifförsäkrings AB Thule. Sedan dess har byggnadens skick blivit sämre och sämre och för tre år sedan genomfördes en analys av fastighetens prefabricerade betongfasad som visade att betongen hade börjat brytas ned.

Fastighetsägaren Skandia Fastigheter har efter en arkitekttävling utsett White arkitekter som ansvarigt arkitektkontor för omvandlingen. Planen är att demontera den befintliga byggnaden och att materialet ska få nytt liv genom återbruk.

Läs också: Här kan det byggas ännu mer tunnelbana: "Vill tidigt titta på alternativ"

På samma tomt är ambitionen att uppföra ett nytt hus i trä. Den nya byggnaden får en glasfasad och ska enligt arkitektförslaget bli smalare, högre och dras tillbaka från tomtgränsen för att "skapa ett bättre mikroklimat på gatunivå" som det heter i pressmeddelandet. Vidare ska den nya huskroppen få kommersiella lokaler i bottenplan med kontor i övriga våningar.

– På en av Stockholms viktigaste infrastrukturnoder planerar vi nu för ett nytt hus med höga miljö- och klimatambitioner genom att begränsa utsläpp och arbeta med återbruk. Vi undersöker möjligheten att uppföra en byggnad i trä så långt det är möjligt, vilket vore Stockholms första höga träbyggnad. Därutöver kommer vi också att lägga stort fokus på ett levande gatuplan och att skapa en attraktiv kvartersmiljö, säger Markus Pfister, Skandia Fastigheters fastighetschef för kontor och samhällsfastigheter, i en kommentar.

Läs också: Många om budet när Akademiska Hus sålde Studentpalatset

White skriver i sitt pressmeddelande att Odenplans nya landmärke genom sin glasfasad som exponerar trästommen ska visa på hållbarhetsambitionen i projektet. Omvandlingen av Läkarhuset ska ses mot bakgrund av Odenplans allt mer framskjutna roll som hållbar trafiknod med anslutningar till tunnelbana, Citybana och senare även Roslagsbanan.

Den nya byggnaden väntas stå färdig 2028.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev