lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Här är arkitektkontoren som kan få nytt höjdaruppdrag i Göteborg

Publicerad: 8 mars 2022, 07:59

Kvarteret Virgo komma innehålla cirka 200 lägenheter och beräknas stå klart ör inflyttning 2026. Foto: Christian Badenfelt

Tre arkitektkontor har nu valts ut för det parallella uppdraget för ett nytt höghusprojekt i Göteborg – det 27 våningar höga Kvarteret Virgo som ska utvecklas i Karlastaden.

Ämnen i artikeln:

KarlastadenSernekeWingårdhs ArkitektkontorBalder FastigheterKarlatornetGöteborg

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Kvarteret Virgo är ett av de tre nästkommande kvarteren i Karlastaden som just nu utvecklas i ett JV mellan Serneke och Balder. 

I januari i år bjöds 17 olika arkitektkontor in för att delta i det parallella uppdraget för kvarteret. Serneke, Balder och Göteborgs stad har därefter gemensamt utvärderat vilka tre kontor som man vill ha vidare. Nu har trion bestämt sig. 

De tre utvalda är: Dorte Mandrup, Wingårdhs och DinellJohansson. Det parallella uppdraget kommer genomföras under våren 2022. 

Läs även: Tvärnit för markanvisningar i Göteborg - så ska staden öka takten

Efter slutpresentationerna i maj träffas bedömningsgruppen, som består av representanter från Serneke, Göteborgs stad och en extern arkitekt, för att gå igenom förslagen och utse det förslag som har bäst förutsättningar att bearbetas vidare till bygglov och genomförande.

– Virgo blir en del av Göteborgs framtida siluett, därför är det viktigt att arkitekturen gestaltas med stor omsorg.  Dessa aktörer valdes för att de alla har god förmåga att hantera uppgiften, är starka i innovation och gestaltning och har samtidigt lite olika profil vilket ger goda förutsättningar för bredd i förslaget kring gestaltningen av Virgo, säger Joakim Månsson, projektutvecklare på Serneke.

Kvarteret Virgo kommer att innehålla cirka 200 lägenheter och ett antal lokaler och beräknas stå klart för inflyttning under 2026.

Karlastaden

Karlastaden består av totalt åtta kvarter, inklusive Karlatornet, Nordens högsta hus. Stadsdelen omfattar totalt cirka 2 000 bostäder, handel, kontor och samhällsservice som skola, vård och omsorg.

 

Detta pågår i Karlastaden just nu:
• Full produktion pågår i Karlatornet.  Kärnan i tornet har nu passerat halva sin höjd och når nu 124,65 meters höjd.
• Karlatornets podiebyggnad, som ska innehålla hotell och kontor är under uppförande.
• Byggnation pågår i kvarteret Capella för Hemsö och Tosito där bostäder, kommersiella lokaler och utbildning kommer att inrymmas.
• Utveckling av de fyra byggnaderna Callisto, Lynx, Virgo och Aries pågår i ett jv mellan Serneke och Balder.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev