torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Grönt ljus för storsatsning på gammalt bruksområde i Mölndal

Publicerad: 25 maj 2023, 09:15

Det gamla pappersbruksområdet Forsåker i Mölndal ska omvandlas till en ny stadsdel med bostäder, upplevelser och historiska byggnader.

Den första detaljplanen kopplat till planerna på en ny stadsdel i det före detta pappersbruksområdet Forsåker i Mölndal har godkänts. Det innebär att byggnationen av 1 900 bostäder snart kan börja.
– Vi nu ser fram emot att skapa ett helt unikt besöksmål som kommer sätta Mölndal på kartan, säger Mölndala Fastighets vd Bjarne Fjellanger i en kommentar.

Ämnen i artikeln:

SvepetMölnDala FastigheterAspelin-Ramm FastigheterWallenstam FastigheterNordrPeabMölndal

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Sedan flera år tillbaka har processen att omvandla det tidigare pappersbruksområdet till en blandstadsdel pågått. Nu har en viktig milstolpe i det arbetet passerats i och med att kommunfullmäktige i Mölndal antagit den första detaljplanen för området.

Den godkända detaljplanen innebär att 1 900 bostäder, 60 000 kvadratmeter kommersiell yta, parkytor samt ytor för förskola och skola möjliggörs. Bakom satsningen står Mölndals stad i samarbete med kommunala Mölndala Fastighets AB, Aspelin Ramm, Wallenstam, Nordr, Peab, Byggvesta och Trollängen. Totalt innefattar dock planerna på Forsåker cirka 3 000 bostäder och 4 000 arbetsplatser.

Läs också: Henrik Lundqvist om satsningen i Mölndal: ”Min första stora fastighetsinvestering i Sverige”

Planen är inte bara en ny stadsdel. Förhoppningen är att Forsåker ska bli en destination i Västsverige med sin blandning av historiska byggnader, modern arkitektur, upplevelser, handel och kultur.

– Med Forsåker lägger vi nästa viktiga pusselbit till Mölndals stadskärna och äntligen kan den historiska platsen öppnas upp för alla att del av. Det är en enorm milstolpe och det är med stolthet vi nu ser fram emot att skapa ett helt unikt besöksmål som kommer sätta Mölndal på kartan, säger Bjarne Fjellanger, vd på Mölndala Fastighets AB, i en kommentar.

Forsåkers bruk har anor från 1600-talet var under andra hälften av 1800-talet ett nav i den svenska pappersindustrin. Där tillverkades hälften av allt papper i Sverige vid den tiden. Verksamheten växlade ägare flera gånger under 1900-talet varpå produktionen lades ned 2006.

Läs också: Motorvägar väljs bort när världens städer bygger om

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev