Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Grönt ljus för Hufvudstadens centrala Göteborgsbygge

Publicerad: 12 januari 2022, 07:49

Det högre huset i mitten kommer att byggas i hålet där ett gammalt bostadshus brann ned 2005.

Foto: Hufvudstaden

Nu är bygglovet för kvarteret Johanna i centrala Göteborg godkänt. Det innebär att Hufvudstaden snart sätter spaden i den obebyggda tomten.


Ämnen i artikeln:

HufvudstadenGöteborg

Kvarteret Johanna består i dagsläget av fyra byggnader och den så kallade Johanna-tomten som stått obebyggd efter en brand under hösten 2005. Kvarteret ligger tvärs över gatan från Brunnsparken, granne med Arkaden. Det nya projektet innebär att 22 000 kvadratmeter nybyggda ytor skapas. 

– Vår utveckling av Kvarteret Johanna är ett av de största projekten som genomförs Inom Vallgraven och blir ett viktigt tillskott till hela Fredstans utveckling. Visionen är en modern, öppen och inspirerande mötesplats, säger Fredrik Ottosson, chef affärsområde Göteborg på Hufvudstaden i ett pressmeddelande. 

Läs även: Kreuger, krig och anrika citykvarter - här är historien om Hufvudstaden

Sedan tidigare har man tecknat ett samarbetsavtal med NCC om bygget. 

– Vi har valt att ge kvarteret namnet Johanna som en hyllning till två Göteborgsinstitutioner, statyn Johanna i Brunnsparken och restaurangen Johanna som under 1970- och 80-talet gjorde att människor vallfärdade till kvarteret. Nu planerar vi för nya restaurang- och cafélokaler i kvarteret som kan bli framtidens mötesplatser, säger Fredrik Ottosson.

Kvarteret beräknas stå färdigt under 2025. 

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

HufvudstadenGöteborg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.