Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Göteborg svänger om Frihamnen – vill lägga ut området till försäljning

Publicerad: 23 oktober 2020, 13:24

Stadsutvecklingsprojektet Frihamnen i Göteborg har svårt att få en ekonomi i balans. Nu föreslår tjänstemännen på fastighetskontoret att området ska säljas på öppna marknaden, skriver Arkitekten.

Illustration: Göteborgs stad

Det stora stadsutvecklingsprojektet Älvstaden i Göteborg har ekonomiska problem. Fastighetskontoret i kommunen föreslår nu att Frihamnen läggs ut på öppna marknaden, skriver tidningen Arkitekten.


Ämnen i artikeln:

FrihamnenGöteborgÄlvstaden

Det är tidningen Arkitekten som skriver att idén att sälja Frihamnen framkommer i fastighetskontorets ekonomiska åtgärdsplan för Älvstaden, ett stort stadsutvecklingsprojekt som beräknas gå back med drygt två miljarder kronor. 

Försäljningen föreslås som ett sätt att få satsningen att gå ihop ekonomiskt.

Läs även: 

Graden av exploateringen begränsas enligt förslaget till de inre delarna och andelen bostadsrätter ökas till 60 procent. 

Det tidigare uttalade målet om att ha en större blandning av upplåtelseformer ändras om politikerna väljer att genomföra tjänstemännens förslag.

Björn Siesjö säger till Arkitekten att förslaget är en återspegling av mandatperiodens politiska styre.

Läs även: Hon är ansvariga projektstyrningshefen på Älvstaden 

– Betydelsen av att ha en social mix har tonats ned, och jag är inte så säker på att alla kvaliteter som planerats kommer med. Men det är också svårare och dyrare att genomföra projekt i lägena längs älven än vad man trodde – med dåliga grundförhållanden och skydd mot höga vattenflöden, säger han.

Frågan avgörs ytterst i Göteborgs kommunfullmäktige.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.