Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Globen får lillebror i Norra Djurgårdsstaden

Publicerad: 7 april 2022, 11:39

Bild 1/2  ”Under året ska gasklockan överlåtas till CA Fastigheter i från oss”, säger Stockholms stads Staffan Lorentz.

Foto: Stockholms stad

Nej, det är inget försenat aprilskämt. Den lilla gasklockan i Norra Djurgårdsstaden, intill Bobergsskolan, blir dock ingen mini-arena för evenemang utan ett minst sagt annorlunda inslag på marknaden.


Ämnen i artikeln:

CA FastigheterNorra DjurgårdsstadenStockholm

Fastighetsnytt har tagit del av de långtgående planerna för att utveckla den klotformade högtrycksklockan, som påminner om en golfboll, som uppfördes i början av 1970-talet på Gasverksvägen – på gränsen mellan Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen. 

Det är CA fastigheter som planerar att utveckla ett kontor om cirka 1 000 kvadratmeter fördelat på fyra uthyrningsbara våningsplan i den sfäriska byggnaden, samt ett teknikplan i bottenvåningen. 

Läs även: Miljardaffären som får Castellums utsläpp att sticka i väg

För att få in dagsljus i den i dag hermetiskt tillslutna fastigheten blir den genomskuren i mitten av ett stort runt fönstervalv. En trappa ska uppföras så att byggnaden fortfarande ser ut att sväva där den står. 

CA Fastigheter är just nu i slutfasen av projekteringen för att till våren kunna söka bygglov. 

Bolaget har en markanvisning på platsen – men själva gasklockan är inte såld av ägaren Stockholms stad ännu. 

– Detaljplanen är klar. Under det här året ska gasklockan överlåtas till CA Fastigheter i från oss, säger Staffan Lorentz på Stockholms stads exploateringskontor som är projektchef för Norra Djurgårdsstaden. 

Det är ett stort värde för stadsdelen att den kan vara kvar.

Lorentz är nöjd med att gasklockan kan leva vidare inom stadsutvecklingsprojektet. 

– Superbra och jättekul att den kan sparas. Den ser väldigt intressant ut och det är av stort värde för stadsdelen att den kan vara kvar. 

Läs även: Konkurrensen hårdnar: Aktörerna som fick mest mark 2021 - hela listan

CA Fastigheter har en förhoppning om att hyra ut till en hyresgäst, framför flera olika. Men själva byggnaden utvecklas så att den ska klara av en hyresgäst per våningsplan. 

New Property har uthyrningsuppdraget. 

Bild 1/5  CA Fastigheters nya exteriöra förslag för gasklockan.

Sedan tidigare står det klart att tegelgasklockan Gasklocka 2, ett stenkast från golfbollen, hyrs ut av staden till Pop House, som ska uppföra en konsertscen i byggnaden. För fastigheterna Gasklocka 3 och 4 har Obos fått markanvisning. Där planerar de för bostadsprojektet Stadsljus – ett över 100 meter högt bostadshus om cirka 300 lägenheter. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.