fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Fyra ”orgelpipor” gestaltar nya Station Stockholm City

Publicerad: 5 juni 2012, 09:34

Danska arkitektbyrån 3XN har designat Orgelpipan 6

Danska arkitektbyrån 3XN har designat Orgelpipan 6, nya station Stockholm city. Jämfört med tidigare förslag är det nya att det nu också blir publika ytor högst upp i byggnaden.

Ämnen i artikeln:

JernhusenKerstin GillsbroStockholm

Station Stockholm City kommer knyta ihop pendeltrafiken med tunnelbanan, fjärrtågen och bussar på Stockholms Centralstation och blir dessutom en ny entré till Stockholm City.

– Det här förslaget tar hänsyn till platsens förutsättningar och visar att det går att tillföra nyskapande arkitektur till Stockholms hjärta. Byggnaden kommer att bli en naturlig mötesplats för såväl hitresta som bofasta stockholmare, säger Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholms stad.

Projektet har pågått en längre tid med detaljplanesamråd under vintern. Utifrån de remissutlåtanden som kom in tog Jernhusen och projektledningen för Orgelpipan 6 under april beslutet att byta gestaltningsförslag och därmed arkitekt till danska 3XN.

– Vi tror att detta förslag med sin nya lösning och de nya publika ytorna har större möjlighet till framgång i processen. Stockholmarna kommer få en byggnad att vara stolta över. Vi är trygga med gestaltningen och förankringen av den, men vi har en planprocess framför oss som vi har all respekt för – den största utmaningen är tiden, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

Om förslaget till ny gestaltning av stationsbyggnaden:
Det danska gestaltningsförslaget har bemött synpunkterna kring höjd- och volym på ett nytt sätt med fyra delvolymer – ”orgelpipor” – istället för en sammanhållen huskropp. Programinnehållet är i stort sett identiskt, det vill säga den totala volymen, men upplevelsen blir en annan när fasaddelarna mot Vasagatan delas upp och sänks för att harmonisera med grannfastigheterna. Höjden vid korsningen Klara Västra Kyrkogata och Klarabergsgatan blir istället högre. Den högsta delen blir något högre än tidigare förslag.

Station Stockholm City kommer, precis som tidigare innehålla en station i tre våningar, ett hotell med konferens, barer och restaurang samt cirka 25 bostadslägenheter. Det nya är att det nu också blir publika ytor högst upp i byggnaden. Tre av ”orgelpiporna” kommer ha terrasser för allmänhet, hotell samt de boende.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Stockholms stad/Jernhusen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev