Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Frantzén öppnar ny restaurang – hyllar fastighetsägaren

Publicerad: 16 mars 2021, 17:25

Björn Frantzén är nöjd med nya restaurangen Brasserie Astoria.

Foto: Jonas Malmström

Stjärnkrögaren Björn Frantzén, som öppnade Brasserie Astoria på Nybrogatan i veckan, hyllar fastighetsägaren. ”De förstår att kvalitet tar tid och kostar pengar”, säger han i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

Humlegården FastigheterÖstermalm

För ett par år sedan gick Humlegården, trots stora protester, vidare med rivningen av Nybrogatan 17 och förra året blev den tilltänkta kontorsbyggnaden klar. Nu har nästa steg i projektet avslutats; restaureringen av Astoriahuset där gamla kontor har omvandlats till 18 bostadsrätter som är sålda och tillträdda.

På måndagen slog även Brasserie Astoria upp dörrarna, som bedrivs i regi av Frantzén Group med stjärnkrögaren Björn Frantzén i spetsen. 

– Vi är mycket glada över etableringen som är en central del i upplevelsen av platsen, säger Viktor Sandberg, projektutvecklingschef på Humlegården, till Fastighetsnytt.

Läs även: Omtvistad kontorsbyggnad slår upp dörrarna

Ett centralt läge, moderna kontor, omsorgsfullt restaurerade bostäder och en krögare i världsklass skapar enligt honom tillsammans en levande stadsmiljö. Nybrogatan beskrivs också som ett nytt krogstråk med Östermalmshallen, hotell Villa Dagmar och restaurang Schmaltz ett stenkast bort. 

– Vi tycker att utvecklingen av stråket är mycket spännande, och att döma av den fina responsen så verkar stockholmarna hålla med, säger Sandberg. 

Spiraltrappa i hjärtat av restaurangen.

Foto: Jonas Malmström

Restaurangen har döpts efter Astoriabiografen som inte gick att rädda 2007. Interiörmässigt har man hämtat inspiration från samma era då biografen först öppnade 1928. 

– Vi har fått restaurangen precis som vi ville ha den. Humlegården är grymma, ett sådant här projekt funkar inte om man inte har med sig fastighetsägaren. De förstår att man måste satsa, att kvalitet tar tid och kostar pengar, säger Björn Frantzén, i en kommentar. 

Läs även: Humlegården utökar sin satsning på coworking

En tavelvägg pryder matsalen.

Foto: Jonas Malmström

Humlegården har bland annat restaurerat baldakinen ovanför entrén, medan inspirationen för spiraltrappan i restaurangen har hämtats från Titanic. Notan för trappan, som tog 550 timmar att klä i mahogny, landade på runt 3–4 miljoner kronor, enligt Frantzén. 

– Det måste vara Sveriges dyraste trappa. Vi hade svårt att hitta någon som ville göra den, folk hoppade av för att projektet blev för svårt. Men den är sjukt viktig för den sätter tonen och binder samman bar och matsal, säger Björn Frantzén till SvD. 

Humlegården vill inte uppge hur mycket de har investerat i projektet. Men säger att hela Brasserie Astoria är 1 200 kvadratmeter stort, uppdelat på bar, matsal, chambre séparée och en vinbar ut mot gatan. Frantzén Group har anlitat Joyn Studio för restaurangens koncept och interiör. 

Brasserie Astoria har plats för 300 gäster.

Foto: Jonas Malmström

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.