Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Från slakt till levande stadsdel

Publicerad: 31 mars 2017, 12:00

Visionsbild för det nya evenemangstorget. Illustration: David Wiberg.

Slakthusområdet stod klart 1912 som ett sätt för staden att få ordning över den slakteriverksamhet som okontrollerat växt fram i Stockholm. Nu ska området omvandlas till en ny stadsdel med 4 000 bostäder, tunnelbana och 10 000 arbetsplatser. Fastighetsnytt träffade Patrik Dahlin, Stockholms stads Projektledare för Slakthusområdet.


Ämnen i artikeln:

SöderstadenSlakthusområdetStockholm

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Slakthusområdet stod klart 1912 som ett sätt för staden att få ordning över den slakteriverksamhet som okontrollerat växt fram i Stockholm. Nu ska området omvandlas till en ny stadsdel med 4 000 bostäder, tunnelbana och 10 000 arbetsplatser. Fastighetsnytt träffade Patrik Dahlin, Stockholms stads Projektledare för Slakthusområdet.

Området ligger i nära anslutning till evenemangsverksamheterna i Globen och Tele2 Arena, vilket öppnar för intressanta möjligheter nu när slakt inte längre står på dagordningen. Stockholm kan här få ett eget Meatpacking district som på Manhattan, i Köpenhamn eller Helsingfors. 4 000 nya bostäder och 10 000 arbetsplatser, verksamheter, handel och skola finns i planen. Och visionen är en blandstad full av liv, det menar i alla fall Patrik Dahlin, när han får beskriva hur det kan komma att se ut i framtiden.

– Ja, vi har ett alldeles nyligen antaget planprogram som antogs i kommunfullmäktige den andra februari. Den här platsen är alldeles nära Stockholm city och kommer få en ny tunnelbanestation, mitt i området i stort sett. Det kommer vara ett myllrande liv, dag som natt, på ett golv som är gemensamt för hela området. Och det finns kopplingar till arenorna med deras verksamheter. Vi har tyckt att det har varit väldigt spännande att ta oss an den här planeringsprocessen som nu ska fortsätta, säger Patrik Dahlin.

Mycket att fundera över
Tidplanen är satt till 2030 men det är många saker som ska tas i beaktning. Flera byggnader ska bevaras medan andra ska rivas, och enligt Patrik Dahlin kommer man att få sätta sig och fundera över varje byggnad.  Dagens livsmedelshantering är inte heller lämplig i ett bostadsområde, och även om man vill behålla så många företag som möjligt för karaktärens skull kommer flera att av Slakthusområdets företag behöva flytta. Staden satsar därför på att bygga vad man kallar Larsboda livsmedelscentrum i Farsta, dit många av verksamheterna kommer att flytta.

Utvecklingen i Slakthusområdet kommer att ske i etapper.

– Planarbetet och markanvisningarna tänker vi dra igång under andra halvan av det här året och sedan kommer området utvecklas successivt under ganska lång tid. Vi har satt en målbild på 2030 men i praktiken tror jag, med den hänsyn vi kommer behöva ta åt olika håll, att det kommer ligga längre fram till färdigt område, säger Patrik Dahlin.

Den nya dragningen av tunnelbanan kommer också innebära att station Globen ersätts av en station i Slakthusområdet. Ett så pass centralt läge med en kollektivtrafikknut mitt i området genererar förstås intresse från alla hörn. Flera fastighetsbolag har anmält att man vill vara med och bygga den nya stadsdelen. Och enligt Patrik Dahlin närmar man sig de första markanvisningarna för den första etappen där det handlar om 500–700 bostäder, en skola, en idrottshall och förskolor.

– Vi har ett väldigt stort intresse från byggaktörer och marknad och kommer inom kort anordna en informationsträff för dem och påbörja en process för att anvisa mark, framförallt i den västra delen av området, säger Patrik Dahlin.

Områdets historia och syfte gör sig påmind, doften av rökt skinka infinner sig lämpligt nog när vi går på Rökerigatan. Många av de karaktäristiska namnen vill man behålla. Nya namn tillkommer också där vi exempelvis hittar ”Evenemangstorget”, en plats där Tele2 Arena möter Slakthusområdet. I planerna ingår att länka samman den nya bebyggelsen med omkringliggande stadsdelar, området ingår i det större stadsutvecklingsprojektet kallat Söderstaden. Här handlar det om att sätta sig ned med berörda parter och se hur man kan samarbeta.

– Söderstaden som vi kallar det består ju av flera delar, egentligen så ingår södra Skanstull, Gullmarsplan och förstås Globenområdet och Slakthusområdet i det som Stockholms stad kallar för Söderstaden. Just Slakthusområdet har Globenområdet som närmaste granne och som ägs av stadens bolag SGA Fastigheter, men också av fastighetsbolaget Klövern. Hur vi ska jobba framöver kommer ju bli något vi måste diskutera med markägarna, säger Patrik Dahlin.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.