fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Framgångsreceptet: Så jobbar de snabbaste kommunerna

Publicerad: 23 augusti 2023, 13:48

Ulrica Olsson, verksamhetschef, Plan- och Bygg, Gävle kommun och Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef, Trosa kommun.

Foto: Anders Siljevall

Trosa och Gävle är två av kommunerna som prisas för sitt effektiva detaljplane- och bygglovsarbete i Nationellt ledtidsindex.

Ämnen i artikeln:

Gävle

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Gävle kommun: "Lägg kraft på de tidiga skedena"

Ulrica Olsson, verksamhetschef, Plan- och Bygg, Gävle kommun.

Foto: Anders Siljevall

Gävle kommun var den kommun som rankades högst av de stora kommunerna i indexet och även den som totalt sett hade den lägsta ledtiden i sin detaljplane- och bygglovsprocess – tre år. Ulrica Olsson, verksamhetschef för Plan- och Bygg på kommunen berättar att ett av framgångsrecepten är att ha många kompetenser inhouse.

Läs mer: Lista: Här är kommunerna som får spaden i marken snabbast

– Vi har ekologer, byggnadsantikvarier och miljövetare, vilket innebär att vi kan lösa många frågor själva utan att behöva skicka på remiss, säger hon.

Med en låg personalomsättning på plan- och bygglov har Gävle kommun både en god arbetsmiljö och en väl utarbetat arbetssätt.

– Vi har koll på våra ledtider, men vi mäter oss inte på det sättet. Vi strävar alltid mot att vara så effektiva som möjligt säger Ulrica Olsson.

Finns det något som alla kommuner kan jobba med för att korta ledtiderna?

– Lägg kraft på de tidiga skedena. Vi ser regelbundet över vår översiktsplan och på så vis undviker vi mycket merarbete i uppstarten med detaljplanen.

Hur ser byggkonjunkturen ut hos er just nu?

– På plansidan har vi alltid att göra, då det är långa ledtider. Men på bygglovssidan ser vi en nedåtgående trend. Det vi märker är att det inte är lika bråttom för exploatörerna att sätta spaden i marken. Nu är det mer vi som ligger på och vill komma framåt.

Trosa kommun: "Kulturen viktigare än mallar och strukturer"

Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef, Trosa kommun.

Foto: Anders Siljevall

Trosa kommun rankades högst både totalt och i kategorin små kommuner i indexet. Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef, är glad över topplaceringen men hade räknat med att kommunen skulle rankas högt.

– Vi har jobbat medvetet med de här frågorna under en lång tid. En framgångsfaktor för oss är att ha en intern kultur där alla jobbar med samma kundfokus. Det är viktigare än mallar och strukturer, säger han.

Samhällsbyggnadskontoret arbetar kontinuerligt med att minska ledtiderna och pratar om frågorna ner på medarbetarnivå. Att hitta rätt medarbetare är den viktigaste faktorn.

– Att leta efter rätt attityd i rekryteringsprocessen är väldigt viktigt.

Under perioden som indexet har undersökt har Trosa varit en av de mest expansiva kommunerna i Sverige.

Tar man tillfället i akt att se över sina processer när aktiviteten på marknaden går ner?

– Både ja och nej. Det är viktigt att inte sänka ambitionsnivån när trycket minskar. Det gäller att hålla fast vid den strategi vi har hållit och inte cementera en annan typ av process när det är lugnt. Sen finns det nog delar där vi skulle kunna bli ännu vassare.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev