Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Förslag ska ge kortare tider för överklagade detaljplaner

Publicerad: 18 mars 2014, 15:11

PBL-överklagandeutredningen har överlämnat betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) till regeringen. I betänkandet föreslås förändringar som ger en effektivare prövningsordning för överklagade beslut enligt plan- och bygglagen utan att rättssäkerheten försämras.


Ämnen i artikeln:

PBL

PBL-överklagandeutredningen har överlämnat betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) till regeringen. I betänkandet föreslås förändringar som ger en effektivare prövningsordning för överklagade beslut enligt plan- och bygglagen.

Utredningen föreslår att beslut om detaljplaner ska överklagas direkt till mark- och miljödomstolarna, i stället för att först överklagas till länsstyrelserna. Tiden det tar för en detaljplan som överklagas mer än en instans att vinna laga kraft kan på så sätt förkortas med cirka 4,5 månader i genomsnitt.

– Om detaljplanebeslut vinner laga kraft snabbare innebär det att bygglovpliktiga åtgärder inom planlagda områden kan påbörjas tidigare, säger regeringens utredare Susanne Bagge.

Utredningen föreslår också att prövningen av överklagade bygglovsbeslut koncentreras till tolv länsstyrelser. I dag avgör de 21 länsstyrelserna tillsammans ungefär 3 200 överklagande beslut om bygglov per år. Cirka 60 procent av dessa beslut överklagas inte vidare. De länsstyrelser som föreslås pröva överklagade bygglovsbeslut är länsstyrelserna i Stockholms, Uppsala, Östergötlands, Kalmar, Skåne, Hallands, Västra Götalands, Örebro, Dalarnas, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län. Enligt betänkandet ger koncentrationen en effektivare handläggning med en tidsvinst på en månad. Länsstyrelsernas handläggningstid uppskattas bli tre månader i genomsnitt.

– Förslaget ger minskad sårbarhet och ökade möjligheter till samordning vid länsstyrelserna, säger Susanne Bagge.

I betänkandet föreslås också vissa ändringar av reglerna för handläggningen vid mark- och miljödomstolarna och Mark- och miljööverdomstolen. Utredningen föreslår inga ändringar av bestämmelserna om rätten att överklaga beslut om bygglov och föreslår inte heller att det införs avgifter för att få överklaga.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Statens offentliga utredningar

Ämnen i artikeln:

PBL

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.