Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Flyttdags i Kiruna

Publicerad: 17 maj 2017, 12:45

Luossavaara och Kiruna.

Foto: Mattias Fröjd.

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till foten av berget Luossavaara. Först ut är den så kallade Arbetarbostaden B5.


Ämnen i artikeln:

KirunaLKAB

Byggnaden stod klar under sommaren 1899 och är den bostaden inom bolagsområdet som fortfarande fungerar som bostadshus.

Under 2017 ska det flyttas sju byggnader till foten av berget Luossavaara, med utsikt över  gruvan. Därtill flyttas den så kallade Länsmansbostaden till den nya stadskärnan, öster om nuvarande centrum.

– Kulturbyggnadsflytten och avvecklingen av den nuvarande stadskärnan är centrala delar i den långsiktiga omvandlingsprocess som Kiruna står inför. Det är en förutsättning för fortsatt gruvbrytning, säger Victoria Aidanpää, projektchef vid LKAB:s samhällsomvandlingsenhet.

På det nya området har omkring 20 000 kvadratmeter förberetts för sina nya hyresgäster. Till området flyttas Hjalmar Lundbohmsgården, Bolagshotellet, bläckhornshusen B51, B52 och B53 samt Arbetarbostaden B5 och Ingenjörsvillan.

Redan den 25 maj flyttas nästa byggnad, bläckhornshuset B53.

Nyligen uppdaterades också uppdaterad tidplan för flytt från Kirunas centrum där man meddelar att det inte  behöver ske före år 2022. Den justerade tidplanen beror på kommunens utvecklingsplaner.

– Det är bra att kommunen har presenterat en byggtidplan för nya Kiruna. Det har lett till att vi kunnat synka tidplanerna för köp och flytt utifrån den takt det ska byggas fastigheter att flytta till, vilket alla vinner på. Utveckling måste gå före avveckling, säger Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB:s samhällsomvandlingar.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

KirunaLKAB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.