Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Flera stora projekt uppe för beslut i Göteborg

Publicerad: 6 februari 2020, 11:28

Göteborg. Genrebild: Mostphotos

Det råder febril aktivitet på västkusten. På fredag tar stadsbyggnadsnämnden i Göteborg ställning till flera stora byggplaner. Se hela listan här.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeLiseberg

Det råder febril aktivitet på västkusten. På fredag tar stadsbyggnadsnämnden i Göteborg ställning till flera stora byggplaner. Se hela listan här.

Göteborg befinner sig mitt i sitt största utvecklingssprång någonsin och ska växa med en tredjedel fram till år 2035. Planen är att göra plats för 150 000 nya göteborgare och bygga runt 80 000 nya bostäder och lika många arbetsplatser.

Bara inom BoStad2021-projektet planeras 7 000 nya bostäder utöver ordinarie produktion.

På fredag granskar och fattar byggnadsnämnden beslut om följande detaljplaner:

Tusentals nya bostäder planeras i Högbo

Högbo. Illustration: Okidoki

Stadsutvecklingsprojektet är en del av BoStad2021 och nu granskas den första detaljplanen för Olof Asklunds gata i nordsöstra Högbo. Förslaget är att bygga cirka 1 900 bostäder, 16 förskoleavdelningar, två parker och en låg- och högstadieskola i området. Om detaljplanen godkänns av politikerna i byggnadsnämnden skickas den till kommunfullmäktige för slutgiltigt antagande.

Läs även: Skanska får miljardorder i Göteborg – ska bygga sjukhus i Högsbo 

Chalmers campus kommer att växa

Gibraltarvallen (Chalmers) Illustration: Liljewall Arkitekter

Den här nya detaljplanen innehåller nya verksamhetslokaler och studentlägenheter på Chalmers Campus Johanneberg, samt förbättrad samverkan mellan akademi, näringsliv och övriga delar av staden. Även ombyggnader av gator och de allmänna platser i Johanneberg ses över.

Volvo hakar på Lisebergs miljardsatsning

Liseberg vill bygga ett upplevelsehotell med 450 rum. Illustration: Liseberg

Lisebergs och Göteborgs stad har redan fattat beslut om att bygga ut nöjesparken, bland annat med ett nytt vattenland och hotell söder om Liseberg. Volvo har hakat på projektet och vill nu skapa ett besökscenter med en utställningshall, World of Volvo i området. Målet är också att anlägga ett grönområde längs med Mölndalsån och att utveckla fastigheten för Rundqvists tryckeri. På fredag tar politikerna i byggnämnden ställning till den del av planerna som ligger utanför Lisebergsutbyggnaden.

Läs även: Klubbat: Liseberg får göra miljardutbyggnad

Nästa steg för Göteborgs nya företagskluster

Gamlestads torg i framtiden. Illustration: White arkitekter

En ny levande stadsdel med bostäder, verksamheter och skola håller på att ta plats i den tidigare industritäta Gamlestaden. Nu diskuteras etapp två som innefattar Gamlestads torg. Området ska bli stadens nya företagskluster då telejättar och startups flyttar in i tusentals nya kontorsplatser. Bygget uppges knyta samman östra Göteborg med city och båda sidorna av Säveån. Planen är bland annat att riva trafikviadukten och bygga ett nytt huvudgatusystem, där Gamlestadsvägen blir en stadsgata. Spårområdet vid centralstationen ska flyttas till Gamlestaden för att frigöra yta för nya bostäder och kontor. Politikerna i byggnadsnämnden ska på fredag ta ställning till detaljplanen.

Läs även:”Gamlestaden är Göteborgs svar på Arenastaden”

Teresa Ahola
teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.