Stadsutveckling
Finansborgarrådet sätter ”plattan i mattan” mot brottsligheten
Publicerad: 16 juni 2022, 14:46
Anna König Jerlmyr (M) inviger årets sommar på Sergels torg.
Foto: Teresa Ahola
Trygghetsfrågan stod åter i fokus när sommaren på Sergels torg invigdes. Politiker och fastighetsbolagen pekade samfällt på behovet av säkra ytor inför årets satsning, men samtidigt som det blir lugnare i Stockholms city tenderar droghandeln att flytta till andra delar av staden.
”Jag tror att vi måste utöka ambitionen”, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till Fastighetsnytt.
Varje sommar fylls Sergels torg i Stockholms city med konstinstallationer och aktiviteter till följd av stadens, polisens och fastighetsbolagens långsiktiga trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete i innerstaden.
– Staden har lagt sammanlagt en miljard kronor på trygghetssatsningar i Stockholm och vi är inte klara ännu. Inget annat styre har lagt så mycket pengar på det tidigare, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till Fastighetsnytt.
Läs även: Extrem trångboddhet ökar – oenigheten stor
STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, har med Brå-medel utvärderat polisens arbete mot öppna drogscener i Stockholms stad, och resultatet för Sergels torg pekar på en förbättring av trygghetsläget sedan 2018, med viss inbromsning 2020.
– Vi vet att andelen rån, misshandel, knarkhandel och stölder har minskat. Torget har blivit tryggare och fastighetsägarna är med och tänker mycket mer på det offentliga rummet. De agerar inte bara bakom sina egna fasader längre, säger Jerlmyr.
Finansborgarrådet på ”Plattan i mattan”-invigningen.
Foto: Teresa Ahola
Ronald Bäckrud, regionchef på Vasakronan, uppger att bolagets trygghetsarbete pågått i flera decennier tillsammans med exempelvis AMF Fastigheter.
– Men förr i tiden var det inte lika lätt som nu. Det dröjde länge innan fastighetsägarna kände att det var okej att röra de här ytorna. Kriminaliteten finns här hela tiden, men tryggheten har ökat när platsen fyllts med annat. Våra butiksägare rapporterar att stölderna har minskat, säger han till Fastighetsnytt.
Ronald Bäckrud, regionchef på Vasakronan.
Foto: Teresa Ahola
Samtidigt har droghandeln på Medborgarplatsen ökat, enligt Maria Stigle, verksamhetsansvarig för platssamverkan på Sergels torg, som uppger att det kan bero på viss förflyttningseffekt.
– Det fluktuerar över året, men en del har flyttat till Björns trädgård och Medborgarplatsen på Södermalm. Polisordningsvakter märker att vissa grupper eller individer som skapat otrygghet på Sergels torg tidigare vistas där nu, säger hon till Fastighetsnytt.
Maria Stigle, verksamhetsansvarig för platssamverkan på Sergels torg.
Foto: Teresa Ahola
Vad gör man då egentligen?
– Vi jobbar där också med att fånga upp individerna genom jourer och polisen för att arbeta med utmaningarna i botten, säger Stigle.
Men ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd Petra Gardos Ek (M) håller inte riktigt med om att knarkhandeln flyttats dit.
– Det är givetvis aldrig bra när brottsligheten ökar, men det var inte så att Medborgarplatsen var fredad innan. Sergels torg var sunkigt och skitigt tidigare, men nu försöker vi motverka den öppna drogscenen genom aktiviteter, vilket är positivt, säger hon till Fastighetsnytt.
Läs även: Explosionen i Husby – så gick man vidare i grannskapet
Anna König Jerlmyr (M) uppger i sin tur att det beror på om man mäter före eller efter sommaren, då siffrorna fluktuerar, och påpekar att åtminstone andelen rån, misshandel och överfall minskat vid platssamverkan på Medborgarplatsen under sommaren.
– Jag tror däremot att vi måste utöka ambitionen och ha platssamverkan året om även där, med olika vinteraktiviteter och uppvärmda uteserveringar, säger hon.
Båda M-politikerna poängterar också att gängkriminaliteten bakom droghandeln måste bekämpas med flera medel, inte minst genom stadens avhopparprogram för unga som vill sluta med kriminaliteten.
– Vi vill motivera unga att lämna kriminaliteten eller tvångsplacera dem. För om det är jobbigt att vara kriminell här flyttar fler utomlands. Det programmet tillsammans med polisen har gett goda effekter, säger König Jerlmyr (M).
Detta trots att Stockholms stad har färre poliser i dag än 2015.
– Vi har mycket vapen och droger i omlopp och utan utredande poliser är det svårt att komma åt kriminaliteten. Få vågar också vittna mot den öppna droghandeln så det behövs fler kameror, säger hon.
Petra Gardos Ek (M), ordföranden i Norrmalms stadsdelsnämnd.
Foto: Teresa Ahola
Gardos Ek är inne på samma spår.
– Vi måste vara jobbiga; splittra och störa gängen och erbjuda unga pojkar och kvinnor andra möjligheter i livet, säger hon.
De positiva effekterna vid Sergels torg sågs enligt staden redan efter den första sommaren 2019 och då tecknades ett treårsavtal med fastighetsägarna om platssamverkan som antagligen förlängs.
– Det är en stor glädje att brottsligheten har gått ner och tryggheten ökat. I dag skulle jag inte längre bita på naglarna om min dotter på 13 år gick förbi här, nu känner jag mig trygg, säger Petra Gardos Ek (M).