Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Fastighetsbolagens roll central i Märstas trygghetssatsning

Publicerad: 26 oktober 2021, 09:12

Märsta ligger i Sigtuna kommun, norr om Stockholm.

Foto: Wikimedia commons.

'Vi är Valsta' får statligt stöd för en satsning som ska öka trygghet, trivsel och gemenskap och minska brottsligheten. Lola Svensson, samordnare social hållbarhet på SigtunaHem berättar för Fastighetsnytt om vilken roll fastighetsägare spelar i utsatta områden.


Ämnen i artikeln:

SigtunahemMärstaSigtuna

Den statliga myndigheten Delegationen mot segregation (Delmos) arbetar med insatser för att kartlägga, motverka och minska segregation. Myndigheten har nu beviljat Vi är Valsta statsbidrag med 845 000 kronor för en kartläggning av kollektiv förmåga i flera av Sigtunas kommundelar – Valsta, Tingvalla, Vänortsringen och Märsta centrum.

– Allt började med att vi gjorde en undersökning mellan sommaren 2020 till våren 2021 för att ta fram en utvecklingsstrategi för Valsta. Vi ska nu gå vidare i detta arbete genom att kartlägga den kollektiva förmågan i flera områden med hjälp av en enkätundersökning, enkäten skickas ut senare i veckan. Det gör vi för att hämta in kunskap så att vi sedan kan genomföra åtgärder som verkligen ger effekt för ökad trivsel och trygghet samt minskad brottslighet, säger Lola Svensson. 

Läs även: Mustafa Panshiri: Fastighetsbolag kan göra stor skillnad i utsatta områden

Enkätundersökningen som utgör startskott i Vi är Valstas satsning distribueras av Origo Group och svaren på undersökningen kommer senare i veckan. 

Att bygga en starkare kollektiv förmåga i ett område kan ge många positiva följdeffekter, till exempelvis ökad trivsel, gemenskap och trygghet men också att människor väljer att bo kvar samt minskad brottslighet. Lola Svensson menar att Fastighetsbolagen har en viktig roll att spela när det kommer till just detta. 

– Det är vi som har kontakten med våra bostadsområden och våra hyresgäster. I föreningen Vi är Valsta är förutom fastighetsägarna även föreningar, civilsamhället och näringsidkare medlemmar samt att kommunen och polisen är viktiga aktörer i föreningen. 

Vi är Valsta är en BID-förening (Business Improvement District) där fastighetsägare, föreningsliv, företag och kommun samverkar för att utveckla och förbättra området Valsta. Den startades på SigtunaHems initiativ och har sedan fått sällskap av ytterligare en BID-förening i Märsta centrum. 

Vilka av dina erfarenheter vill du sprida till andra områden som upplever problem?
– De som bäst känner till bostadsområdena är de boende, därför är det viktigt att de boende får vara delaktiga. Ett av många exempel har varit läxläsning då det var många som just önskade det och det har verkligen gett resultat. Många har kommit fram och gett mig en klapp på axeln, då känner man att man verkligen har gjort skillnad. Vi hoppas på att få fram fler metoder som vi kan mäta, och på så sätt få fram positivitet och nå ut till fler.

Ellen Hellström

Reporter

ellen.hellstrom@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

SigtunahemMärstaSigtuna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.