Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Falsterbonäset får sitt översvämningsskydd efter ny dom

Publicerad: 19 juni 2022, 19:50

Högt vattenstånd i Skanör 2017 Foto: Björn Lindgren/TT

Det tidigare beviljade tillståndet för översvämningsskydd på Falsterbonäset fastställs i stora delar av Mark- och miljööverdomstolen. Det skriver Vellinge kommun i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningVellinge

R


Falsterbonäsets låga marknivå gör att bebyggelsen är sårbar mot tillfälliga översvämningar från havet. Extrema högvatten är ovanliga men blir vanligare. Sannolikheten för extrema högvatten är i dagsläget låg men stigande hav till följd av ett förändrat klimat gör att risken kommer att öka. 

”Skydden behövs för att minska befintlig bebyggelses sårbarhet mot översvämning, både i dagens klimat och i framtidens”, skriver kommunen.

Vellinge kommun är utsatt då en stor del av befolkningen är bosatta inom kommundelarna Skanör-Falsterbo, Ljunghusen, Höllviken och Kämpinge. En omfattande del av bebyggelsen i dessa områden ligger på nivåer lägre än tre meter över havets nuvarande medelvattennivå. 

- Dagens besked från domstolen är stort och avgörande för framtiden. Det är viktigt för hela kommunens utveckling, men ytterst handlar det om tryggheten och säkerheten för för de drygt 20 000 som bor i området. Det är positivt att domstolen tycker kommunens underlag är tillfredsställande och att de till största delen delar vår argumentation. I och med verkställighetsförordnande för etappen längs norra Skanör kan vi nu gå i gång med arbetet direkt och min förhoppning är att byggnation startar redan under nästa år, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun.

Vellinge kommun initierade ett projekt för att uppföra ett översvämningsskydd runt Falsterbonäset redan 2013. Skyddet ska bli drygt två mil långt och ska mestadels bestå av vallar men även innehålla murliknande element. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev