Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

En öppen plats i staden

Publicerad: 25 maj 2012, 09:41

Örjan Wikforss

Min första minnesbild av Norra Bantorget är från ett biobesök i Vinterpalatset i slutet av 1950-talet. Windjammer hette filmen som handlade om de största segelfartyg som någonsin byggdes. Den visades med tre projektorer i Cinerama-teknik på en 8 meter hög och 20 meter bred rundhorisont.


Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 3, 2012

Min första minnesbild av Norra Bantorget är från ett biobesök i Vinterpalatset i slutet av 1950-talet. Windjammer hette filmen som handlade om de största segelfartyg som någonsin byggdes. Den visades med tre projektorer i Cinerama-teknik på en 8 meter hög och 20 meter bred rundhorisont.

Annars var det nog alla spåren, tågen och den runda busstationen ”Rotundan” ritad av stadsträdgårdsmästaren Holger Blom som väckte nyfikenhet. Men denna moderna, öppna plats i stadslandskapet förföll under årens lopp.

När jag nu kliver in i den nya parken på Norra Bantorget lugnar jag ned farten och stannar till. Det som slår en är hur behagligt tyst det är här inne bland de mäktiga blodlönnarna. Trafiken syns runt omkring, men bruset är på något märkligt sätt dämpat till samtalsnivå. I ett diagonalt stråk från Vasagatan skymtar Bonnierskrapan som ett landmärke i gult tegel bortåt Torsgatan. Vid vattenkonsten samlas precis alla barn i hela parken. På gräsmattorna sitter hantverkare med lunchburgare och vattenflaskor. Klasar av skolungdomar med backpacks drar förbi. Hotellgäster med tungt bagage släpar sig mot Hotell Clarion. Thomas Bodström i full advokatmundering och med dokumentväska på hjul skyndar fram. En enbent man söker sig sakta upp mot det mäktiga Hjalmar Branting-monumentet i brons utformat av Carl Eldh. Här kan han läsa Pär Lagerkvists hyllningstext: ”Framtiden göms i hans verk”.

Jag slår mig ner på en soffa i granit med sits i svartnad ek. Den solvärmda stenryggen gör gott. Svärtan i trädstammarna står mot silverreflexerna i hotellets svarta glasfasad. Många skakade på huvudet när arkitekten Gert Wingårdh bröt den stockholmska gul-brun-vita färgskalan, men ack vad stilig den är denna höga vägg i stadsrummet. Du ser himmelen! Öppenheten på platsen är slående. Ja, här ser du ända upp till taken på de omkringliggande husen.

Markbehandlingen är synnerligen detaljerad med låga gröna vallar ytterst mot omkringliggande gator, plana gräsytor, planteringar som genom små nivåskillnader skapar liv i ytan, stensatta gångstråk, i marken infälld belysning av trädkronorna och vackra armaturer, även låga för belysning av dina fotsteg.

Jag flyttar mig en bit inåt parken. Denna gång till en soffa placerad mot en kraftig stenmur. Det är som att sitta i skydd av ett skogsbryn med god överblick över allt som händer och sker där utanför. Här på den mest skyddade platsen ligger en båtformad sandlåda och det är klart att det är just här den ska ligga.

Tankarna rör sig till det ständiga surret om att allt blir bättre om staden byggs inåt, blir tätare och högre. Jakten efter den försvunna skatten är här den giriga jakten efter den obebyggda tomtmarken, det må vara skolgårdar eller parker. Där tidigare generationers stadsplanerare förutsåg behovet av öppna platser, gröna ytor och utrymme för ännu okända ändamål klipper dagens allianser till som om man visste vad som är rätt och riktigt för all framtid. Besök Norra Bantorget och det står klart vad som verkligen är en tidlös tillgång i en vacker stad.

Tillbaka på kontoret googlar jag och finner att det är landskapsarkitekten Bengt Isling på Nyréns arkitektkontor som har formgivit parken och att Sveriges Arkitekter år 2009 delade ut Sienna-priset till den för bästa utemiljö. Den kloka byggherren var Stockholms stad genom arkitekt SAR/MSA Britt-Marie Salmén. Fortsätt så!

Örjan Wikforss
Arkitekt SAR/MSA, professor i projektkommunikation KTH Arkitektur och samhällsbyggnad, Partner i arkitekturanalys sthlm ab

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 3, 2012

Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.