måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Efter tomställningen i city: Vasakronans nysatsning för halv miljard redan fullt uthyrd

Publicerad: 23 augusti 2022, 08:53

Återfår sin forna 30-talsglans. H&M lämnade cityfastigheten Hästskon 9, i fjol. Nu renoveras byggnaden och samtidigt tillkännager fastighetsägaren Vasakronan att en av årets största uthyrningar är klar.

Ett större konsultföretag inom strategi och management hyr 6 300 kvadratmeter kontor i Vasakronans projektfastighet Hästskon 9 – i korsningen Hamngatan/Regeringsgatan. Det innebär att samtliga kontorsdelar i fastigheten, som ska renoveras för 500 miljoner, är fullt uthyrda. Det skriver Vasakronan i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetVasakronan FastigheterStockholm

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


På Hamngatan i centrala Stockholm (mittemot Gallerian) står fastigheten Hästskon 9. Kanske mest känd för att i hela 40 år ha huserat H&M:s flaggskeppsbutik i stan – butiken, som mätte 4 500 kvadratmeter, stängde 2021.

Även konsultbolaget Söderberg & Partners lämnade kontorsdelen i fastigheten 2021 till förmån för Ladugårdsgrinden 18 vid Stureplan, som ägs av AFA. 

Ronald Bäckrud, Vaskakronans regionchef Stockholm, säger till Fastighetsnytt att den kontorsyta som den nya, ”hemliga”, hyresgästen flyttar in till i princip är den samma som Söderberg & Partners lämnade. 

Men innan det kan rulla några flyttlass alls ska den gamla Hästskon renoveras och delvis byggas om – samt få ett nygammalt namn – Hästskopalatset. 

Läs mer: Vasakronan-chefen om marknaden efter pandemin: ”Människor är tillbaka” 

Den totala investeringsvolymen uppgår till 570 miljoner, uppger Vasakronan – och projektet beräknas vara färdigställt i slutet av 2024. Renoveringen görs inom ramen för befintlig detaljplan.

Byggnaden omfattar efter renoveringen totalt 12 000 kvadratmeter varav 9 500 kvadratmeter är uthyrningsbar area fördelat på 6 300 kvadratmeter kontor och 3 200 kvadratmeter butik.

Byggnaden uppfördes på 30-talet och fick namnet Hästskopalatset efter den restaurang (Hästskobaren) som initialt fanns i huset. 1965 genomfördes en omfattande ombyggnad då bland annat en plåtfasad monterades över den tidigare fasadbeklädnaden. 1999 utfördes ytterligare en renovering och nu är det dags igen.

Fastigheten har ett högt kulturhistoriskt bevarandevärde och därför kommer arkitekturen att bevaras och fasaden återskapas från den tid då huset byggdes. 

Läs mer: Kreuger, krig och anrika citykvarter – här är historien om Hufvudstaden 

Kontorsytorna utökas och på översta planet renoveras den befintliga takterrassen som också tillförs grönska. Även butiksytorna omvandlas. Bland annat öppnas entresolen upp för att synliggöra den kupol som finns på fastighetens innergård. Även tekniken uppgraderas och huset kopplas till en akvifer för högre energieffektivitet.

Ronald Bäckrud: "Fick unik möjlighet när fastigheten tomstäldes"

”Det här är ett av Stockholms tveklöst bästa lägen för både kontor och butiker. När fastigheten tomställdes fick vi en unik möjlighet att jobba vidare med utvecklingen av hela huset och skapa en attraktiv helhet både på kontorssidan och i gatuplan. Med upprustningen av Hästskopalatset skapar vi ytterligare förutsättningar för nytt liv i Sergelstan.

Ronald Bäckrud är regionchef Stockholm på Vasakronan

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev