Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Efter förseningarna: Bygglovet klart för Högskolan Dalarna – se bilder

Publicerad: 16 februari 2022, 08:55

Det tidigare Domusvaruhuset i centrala Borlänge ska byggas om och till för att passa Högskolan Dalarna och dess framtidsambitioner.

Illustration: Archus

Bygglovet för Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge är beviljat och fastighetsägaren Diös kan nu presentera de nya visionsbilderna. ”Det är kanske det viktigaste som hänt centrala Borlänge under min livstid”, säger arkitekten Johan Roos på Archus i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Beslutet att högskolan skulle flytta in i Liljanhuset i Borlänge togs redan hösten 2019. Men efter flera förseningar blev bygglovet klart först i början av februari i år.

Syftet, med ombyggnaden av det tidigare Domushuset, är att skapa en mer tillgänglig högskola med en tilltalande arbets- och studiemiljö och som föder aktivitet och kreativitet. Ambitionen är även att vara ett föredöme inom energi, miljö och inomhusklimat, skriver Archus i ett pressmeddelande. 

Högskolan Dalarnas flytt till Liljanhuset kommer på många sätt att förändra Borlänge centrum, som liksom många andra regionstäder haft problem med flödet i stadskärnan. 

– Att ha en högskola mitt i centrum, ett Ikea-varuhus i Norra Backa och ett köpcentrum i Kupolen, allt inom gångavstånd, är unikt i Sverige, säger Johan Roos på Archus, i en kommentar. 

Gestaltningen av byggnaden har skett i nära samarbete mellan fastighetsägaren Diös, Archus och Högskolan i Dalarna.

Högskolan beräknas kunna tillträda det färdiga huset under senare delen av våren 2024.

Illustration: Archus

Byggnaden blir, enligt Archus, skräddarsydd för verksamheten med en flexibilitet inför framtiden. De utkragande våningarna ska knyta an till sin omgivning och vill ärlig med vad som är nytt och gammalt. Högskolan byggdes för över femtio år sedan – och en del av materialet kommer att återbrukas. 

Även energimässigt skall byggnaden vara ett föredöme som också speglar forskning som bedrivs, menar Arschus. Verksamhetens hela innehåll och aktivitet skall lyftas fram och synas utåt.

De kommande veckorna inleds rivningsarbetet på insidan av byggnaden. Arbetet beräknas vara klart under andra kvartalet 2024, i bästa fall kan studenterna flytta in lagom till höstterminen.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.