Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Diös vd: ”Vår teori stämmer”

Publicerad: 28 februari 2022, 13:55

Det var i förra veckan som batteritillverkaren Northvolt meddelade att man tecknat avtal med Stora Enso om att förvärva Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge, som lades ned 2021. Knut Rost på Diös glädjs åt nyheten.

Diös köper fastigheter för en halv miljard i Borlänge och Falun. Vd:n Knut Rost säger till Fastighetsnytt att bolaget inte kände till Northvolts kommande etablering i regionen. ”Däremot har vi länge satsat på städer som har möjligheten att ta emot de här etableringarna”.


Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Diös meddelade på måndagen förvärv av bostäder och kommersiella fastigheter i Falun och Borlänge (bland de mer kända är Nordeas bankkontor på stortorget i Falun och ett centralt hotell i Borlänge med Scandic som hyresgäst). 

Till fastighetsbolagets lycka tillkännagav Northvolt i förra veckan att de köper Stora Ensos pappersbruk i Kvarnsveden, fyra kilometer utanför Borlänge, där de planerar för en ny batterifabrik. En etablering som beräknas generera runt 1 000 nya jobb till regionen. 

– Jag visst inte vad som skulle komma med den gröna revolutionen, nej det visst jag inte. Däremot har vi satsat på städer som har haft möjligheten att ta emot de här etableringarna. Som Luleå, Skellefteå, Sundsvall och nu också Borlänge, säger Diös vd Knut Rost till Fastighetsnytt. 

Läs mer: Northvolt köper 120-åriga pappersbruket i Dalarna 

Fastighetsbolaget har sedan starten 2005 siktat in sig på städer i norra Sverige med stark industrikultur och kommunal investeringsvilja – gärna med universitet på orten. 

– När vi nu har plöjt in 2,5 miljarder i Borlänge de senaste åren så är det klart att vi har gjort det därför att vi tror att den här typen av etableringar kan komma, men vi visste inte om det. 

Vad gör det för skillnad om det är ett pappersbruk eller en batterifabrik?
– Framtiden, den gröna revolutionen. Det är hela skillnaden. Vi som fastighetsbolag jobbar inte med den här typen av industribyggnader, som exempelvis LKAB, SSAB eller Northvolt gör. Industrin låter vi bli, den kan inte vi. Det vi kan göra är att tillhandahålla bostäder, kontor och urban service åt de som flyttar in. 

Och många blir det. När pappersbruket lades ned i fjol fick 400 personer lämna sitt arbete. Nu fylls det på med 1 000 nya jobb i en grön och ganska hajpad industri med framtiden för sig. 

– Det blir potential i det. För varje arbetare betyder det i snitt att det blir tre gånger så mycket folk som ska arbeta, handla och sitta på kontor i Borlänge eller Falun. Och de kommer till slut att bosätta sig i städerna. För oss som fastighetsägare, och för kommunen själv, är det guld värt. Det är därför vi blir så glada när våran teori stämmer, säger Rost. 

Läs mer: ”Alla hjul snurrar samtidigt här uppe” 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.