fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Detaljplan för Marievik har vunnit laga kraft

Publicerad: 3 april 2023, 14:29

JM och AMF Fastigheter utvecklar bostäder respektive kontor i nya Marievik, strax söder om Hornstull, som nu tar form.

Marieviks detaljplan har godkänts. AMF Fastigheter, som är majoritetsägare i området, kan nu tillsammans med JM och Klövern påbörja utvecklingen av stadsdelen – som blir en naturlig förlängning av innerstaden.

Ämnen i artikeln:

AMF FastigheterJMStockholm

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Mark- och miljödomstolens godkännande innebär att 1 100 nya bostäder kan börja utvecklas tillsammans med cirka 28 000 tillkommande kvadratmeter kontors- och verksamhetslokaler.

För JM:s del utvecklar byggjätten Marieviks udde, precis vid vattnet mitt emot Hornstull. JM planerar för fyra kvarter med cirka 660 bostäder.

Husen kommer utgöra en naturlig fortsättning av innerstaden på andra sidan Liljeholmsbron med en traditionell kvartersstruktur. I gatuplan blir det butiker, restauranger och förskolor.

Bild 1/3  Wingårdhs har tagit fram den övergripande kvartersstrukturen för JMs:s kvarter på Marievik udde – samt ritat två av fyra kvarter. Ripellino och Brunnberg & Forshed att rita varsitt kvarter.

I det stora hela ska tidigare stängda bottenvåningar i kontorsstrukturen öppnas upp och nya parkområden, havsbad och gångstråk tillkomma.

Läs mer: AMF slår till för en miljard vid Liljeholmskajen

Tanken är att området, ett stenkast från Södermalm, ska utvecklas från en sluten plats till en levande blandstad för boende, besökare och företag.

Stockholms stad har pekat ut området som viktigt för stadens fortsatta utveckling med ambitionen att utvidga innerstaden.

Efter färdigställande lämnas gator och torg, som skapas av de privata bolagen, över till kommunen och blir därmed tillgängliga för alla.

För AMF Fastigheters del handlar det om att fem av nio kontorsbyggnader i Marievik får påbyggnader. Fler entréer ska tillkomma och fasader ska rustas upp.

AMF Fastigheter ska utveckla drygt 28 000 kvadratmeter kontor i Marievik.

– Nu kan vi äntligen börja bygga framtidens Marievik, en plats för boende, arbete, kultur och rekreation, som lever under dygnets alla timmar, säger Per Helgesson, fastighetsutvecklingschef på AMF Fastigheter i en kommentar.

AMF:s ägande i området utgör en totalyta om 133 000 kvadratmeter.

Läs mer: AMF bygger nytt team – ska vässa bolagets stadsutveckling

– I Marievik vill vi skapa den perfekta blandstaden för dagens- och kommande generationers stockholmare, och därigenom bidra till hela Stockholms attraktionskraft, fortsätter Helgesson.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev