Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Det stora projektet i djungeln

Publicerad: 22 Mars 2013, 14:13

Centralavenyn Eixo Monumental anses vara ett typiskt tecken på Brasilias modernistiska utförande.

Onsdagen den 5 december 2012 nåddes världen av beskedet att den legendariske brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer avlidit endast tio dagar innan han skulle ha fyllt 105 år. Niemeyer är ett av de stora namnen i 1900-talets arkitektur- och stadsbyggnadshistoria, huvudsakligen för sitt arbete med Brasiliens huvudstad, Brasília. En stad som inte fanns när Niemeyer föddes och som har blivit hårt kritiserad för bland annat brist på själ.


Tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 1, 2013

Onsdagen den 5 december 2012 nåddes världen av beskedet att den legendariske brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer avlidit endast tio dagar innan han skulle ha fyllt 105 år. Niemeyer är ett av de stora namnen i 1900-talets arkitektur- och stadsbyggnadshistoria, huvudsakligen för sitt arbete med Brasiliens huvudstad, Brasília. En stad som inte fanns när Niemeyer föddes och som har blivit hårt kritiserad för bland annat brist på själ.

Brasilien är världens femte största land, sett till yta (8,5 miljoner kvadratkilometer) såväl som befolkning (194 miljoner invånare). Landet har sedan den första brasilianska republiken bildades år 1891 varit en federal stat och som sådan delats upp i ett antal olika delstater varav den federala huvudstaden liksom Washington DC i USA utgör en delstat. Redan på kolonialtiden fanns det planer på att grunda en helt ny huvudstad och år 1891 beslutade man att förverkliga dessa. Den dåvarande huvudstaden Rio de Janeiro skulle förlora sin status och en ny stad skulle byggas inne i landet. Det dröjde emellertid ett drygt halvsekel innan beslutet från 1891 verkställdes och det var inte förrän på 1950-talet som man på allvar började planera den nya huvudstaden. En stadsplaneringstävling utlystes och vanns av arkitekten och stadsplaneraren Lucio Costa, en god vän och kollega till Oscar Niemeyer som i sin tur fick ansvaret för själva arkitekturen. När man väl hade kommit igång gick det av bara farten och den 21 april 1960 invigdes Brasília som Brasiliens huvudstad.

Utan någon som helst godtycklighet kan man konstatera att Brasília är ett av 1900-talets mest ambitiösa stadsbyggnadsprojekt, om inte det mest ambitiösa. Ute på vischan, mitt i ett av världens största länder, valde man att bygga en modern storstad och landets administrativa centrum. Brasília är ett frosseri i modernistisk arkitektur och är idag en av Latinamerikas viktigaste och framförallt rikaste städer. Som ett erkännande av den ambition man har lagt i projektet har FN-organet Unesco lagt staden i sin helhet på sin världsarvslista.

Funktionell storstad eller modernistiskt monster?
Ambition i all ära, den viktigaste frågan måste ändå vara hur lyckat projektet egentligen blev och svaret är (förstås) att det finns delade meningar. Enbart det faktum att Brasília står där den står och att staden uppfyller sin funktion som hem till två och en halv miljoner människor och administrativt centrum och säte till Brasiliens samtliga tre viktigaste funktioner (president, parlament och högsta domstolen) kan ses vara ett bevis på att Brasília var ett lyckat stadsbyggnadsprojekt. Om inte annat så är det en funktionell och en fungerande stad.

Det finns dock fler faktorer att ta i beaktande och det finns de som anser Brasília vara ett totalt misslyckande ur stadsbyggnadsperspektiv. Staden har bland annat beskrivits som en steril stad utan själ och ett modernistiskt monster mitt i djungeln som är helt beroende av motorvägar och inte tar hänsyn till de som vill ta sig fram till fots eller via cykel.

“Ingen perfekt stad”
Kritiken mot Brasília var mest högljudd på 1970-talet men sedan dess har staden delvis fått en återupprättelse, dels genom Unescos beslut att ta med den på världsarvslistan, ett beslut som togs 1987. Samtidigt har staden utvecklats en hel del, som sammanfattas så väl av Fernando Lara och Stella Nair i artikeln The Brazilianization of Brasilia som publicerades år 2007:

”Brasília är ingen perfekt stad och som i alla städer finns saker som inte fungerar. Liksom överallt i Brasilien finns ojämlikheter såväl som spatial gallring och frustration över hur långsamt nödvändiga omvandlingar går fram. Det mest intressanta är emellertid hur brasilianarna har anpassat sig till dessa utmaningar och hur de har tagit med sig brasilianska traditioner från hela landet till Brasília samtidigt som de har utvecklat sin nya urbana livsstil. Som i övriga Brasilien ställer krögare sina bord ut på trottoarerna och det sociala livet blommar i allmänna områden – skillnaden är den att i Brasília är det i en rik modernistiskt designad miljö som sträcker sig över den brasilianska slätten. Under våra utforskningar av staden har vi funnit att folket har ”Brasilifierat” Brasilia”, skriver Lara och Nair.

Sverrir Thór

Tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 1, 2013

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.