tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Det här tjänade Atrium Ljungberg på Nobelaffären

Publicerad: 7 februari 2020, 14:12

Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg, berättar vad bolaget fick i gengäld efter att ha släppt en byggrätt för Nobel Center.

På fredagen tog Stockholms stad över byggrätten för Hamnmästaren vid Slussen, som pekas ut som ny plats för Nobel Center. Nu avslöjar Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs vad bolaget fick i gengäld.

Ämnen i artikeln:

SlussenAnnica ÅnäsAtrium LjungbergNobel center

På fredagen tog Stockholms stad över byggrätten för Hamnmästaren vid Slussen, som pekas ut som ny plats för Nobel Center. Nu avslöjar Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs vad bolaget fick i gengäld.

Fastighetsägaren Atrium Ljungberg är storägare av Slussen i dag och har flera omfattande byggrätter på gång i området. På fredagen tecknade bolaget dock ett avtal med Stockholms stad om att avsäga sig en av markanvisningarna, till förmån för nya Nobel Center.

– Stadens önskemål om ett Nobel Center på platsen stämmer väl överens med vår vision också. Jag är stolt över att vi har hjälpt till i den här överenskommelsen, säger bolagets vd Annica Ånäs till Fastighetsnytt.

Läs även: Slussen pekas ut som ny plats för Nobel Center

Avtalet är villkorat av beslut i kommunfullmäktige i Stockholms stad och politikerna beräknas ta ställning i frågan under andra kvartalet 2020.

– Först var planen att bygga kontor vid Stadsgårdskajen, framför vår fastighet Glashuset. Men förra året inledde vi en dialog med staden om att bygga Nobel Center där i stället, säger Annica Ånäs.

En affär som slutligen signerades på fredagen.

Vad tjänade ni på affären?

– Vi fick ytterligare markanvisningar vid Slussen, Slakthusområdet och Hagastaden, där vi finns representerade sedan tidigare, säger Ånäs.

Bolaget befäster med andra ord sin redan starka position i dessa områden. På Slussen har bolaget tilldelats ytterligare 12 500 kvadratmeter mark. Planen är att bygga en ny handelsplats vid kommande Mälarterrassen och ett hotell ovanför t-banan vid Södermalmstorg.

– Vi är en av de största fastighetsägarna vid Slussen och vill bidra till platsens utveckling och attraktivitet, säger Annica Ånäs.

Läs även: Atrium Ljungberg redo för ketchupeffekt 2021?

I Hagastaden har 23 000 kvadratmeter mark erhållits för kontor och cirka 310 bostäder, och i Slakthusområdet cirka 4 000 kvadratmeter för kontor eller hotell. Den totala investeringen för de nya projekten bedöms till cirka 5 miljarder kronor under åren 2023–2030.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev