Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Den dominanta huvudstaden

Publicerad: 10 December 2013, 15:21

Stockholms stadshus

En omfattande satsning på en utbyggd tunnelbana i Stockholm har äntligen sytts ihop. Jag måste erkänna att satsningen är betydligt mer omfattande än vad jag vågade hoppas på.


Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 6, 2013

Staten, stockholmskommunerna och landstinget är nu överens. En omfattande satsning på en utbyggd tunnelbana i Stockholm har äntligen sytts ihop. Jag måste erkänna att satsningen är betydligt mer omfattande än vad jag vågade hoppas på. Tillsammans med projekt som Förbifarten, Norra länken, Citybanan, Mälarbanan och Slussen kommer tunnelbaneutbyggnaden att förändra Stockholm i grunden – och det snabbt. Om lite drygt tio år ska samtliga satsningar vara färdiga.

Fastighetsmarknaden är beroende av god infrastruktur. En utbyggnad av tunnelbanan till Barkarbystaden och ut mot Nacka kommer i hög utsträckning att påverka tillgängligheten till dessa områden. Nya bostads-, kontors- och handelsområden kommer med stor säkerhet att växa upp i anslutning till Nackagrenen och den planerade exploateringen av Slakthusområdet kommer att underlättas av att Hagsätragrenen kopplas ihop med Blå linjen. Arenastaden och hela stråket från Solna till Hagastaden kommer att kunna omdanas till en tät och sammanhängande bebyggelse. Från vissa håll hörs redan krav på att den helt nya tunnelbanelinjen, den från Odenplan till Arenastaden, ska förlängas norrut till Danderyds sjukhus och söderut via Fridhemsplan och Liljeholmen till Älvsjö. Att få till en alternativ passage över Saltsjö-Mälarsnittet är genialiskt, men dessvärre alldeles för dyrt för att kunna ingå i den här utbyggnadsomgången.

Stockholm växer så det knakar och statistikerna har ännu en gång tvingats att revidera upp befolkningsprognoserna. Stockholms dominans som huvudstadsregion och hela Sveriges ekonomiska lok kommer att stärkas ytterligare. Även Stockholms dominans på fastighetsmarknaden kommer att stärkas. Nya områden och nya projekt kommer att komma till, äldre produkter kommer att utvecklas och repositioneras. Av naturliga orsaker blir husen i Stockholm volymmässigt större än på annat håll – både vad gäller kvadratmeter och kronor och detta bidrar naturligtvis till att den ekonomiska dominansen är utpräglad även idag.

Hittills under 2013 (till och med den 13 november) har transaktioner till ett värde om cirka 91 miljarder kronor genomförts i Sverige. Med en och en halv månad kvar, och med ett antal stora affärer i slutskedet kommer 2013 troligen gå till historien som ett av de starkaste åren på marknaden. Aktiviteten har varit stor inom alla segment, särskilt inom kontors- och bostadssegmenten som tillsammans nu utgör 60 procent av de genomförda affärerna. December månad är en turbulent månad då branschens aktörer i princip sitter instängda och förhandlar, så det kommer med stor sannolikhet att rassla till i snurrorna och ovanstående statistik förändras något.

Stockholms andel av ovan nämnda transaktionsvolym utgjorde 36 procent. Tittar vi på de två största kommersiella segmenten, kontor och handel, så ser bilden annorlunda ut – där står Stockholmsregionen för 50 procent respektive 45 procent av den totala transaktionsvolymen. Bland de största affärerna på kontorssidan märks Torsplan i Hagastaden (cirka 1,6 miljarder kronor) och Västerport i Hornsberg (cirka 800 miljoner kronor). Utöver dessa vill jag även nämna Marievik 23  och 26 i just Marievik som köptes av AMF Fastigheter (cirka 1,3 miljarder kronor).

Det är intressant att se att några av de största affärerna skedde just i några av våra huvudsakliga stadsutvecklingsområden – Hagastaden, Hornsberg/Västra Kungsholmen och Marievik/Liljeholmen. Förbättrad infrastruktur med ökad service och bättre kommunikationer har starkt bidragit till dessa områdens framväxt och ökande attraktivitetstakt. Även detaljhandelsaffärerna påverkas, kanske i ännu högre utsträckning, av förbättrade kommunikationer och två stora affärer som gjordes under året – Lidingö Centrum (cirka 770 miljoner kronor) och Barkarby Gate (cirka 600 miljoner kronor) tyder på detta. Även här har kommande stadsutvecklingsprojekt och förbättrad infrastruktur spelat en avgörande roll.

Med en alltmer konsoliderad och institutionaliserad innerstad i Stockholm, tror jag att framtida fokus kommer att förskjutas alltmer till andra, närliggande områden. Stockholm är trots allt en av Europas mest dynamiska städer och med den flexibilitet och anpassningstakt som finns bland arbetsgivare och konsumenter i en sådan stad kommer andra områden snabbt att etableras och börja spela roll.

Bojan Ticic

Bojan Ticic
Analytiker, Jones Lang LaSalle

Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.