Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Anneli Jansson, Johanna Skogestig, Caroline Arehult och Stina Lindh Hök tog examen från KTH tillsammans 1998.

Foto: Nicklas Thegerström

De fyra klasskamraterna som dominerar fastighetsbranschen

Sedan examen 1998 har karriären nått hela vägen till vd-stolen för de fyra kursarna på KTH. Konsten att säga ja har varit en viktig faktor men marknaden och synen på ledarskap har också förändrats. Stödet från varandra ska heller inte underskattas.

Publicerad: 14 December 2020, 13:52

Mattias Fröjd

Reporter

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Lunchrummet T-salen har bytt namn till Oasen. Annars är det mycket som är sig likt i de gamla lantmäterilokalerna. Vi har samlats i det gamla L-huset på Drottning Kristinas väg 30 tillsammans med fyra lantmäteristudenter, avgångsklass 98, för foto och intervju. Att ses igen på brottsplatsen drygt 20 år senare väcker en del minnen till liv och mycket ska rekapituleras på kort tid. Stellan Lundström, Håkan Bejrum, Hans lind, Erik Persson, namnen på de gamla lärarna fladdrar förbi i samtalet. Matteläraren som var så bra och pratade så fort, och hon som somnade vid en presentation... 

Läs även: Engwalls plan i lås när Stina Lindh Hök tar över på Nyfosa

Stina Lindh Hök, Johanna Skogestig, Anneli Jansson och Caroline Arehult är alla kursare och representanter för Lantmäterilinjen där de tog examen 1998 på KTH. Årtiondet präglades av den inledande krisen och visst fanns det de som undrade över valet av lantmäteri och fastighetsekonomi direkt i anslutning till den härdsmälta som fastighetssektorn genomled i början på 90-talet, men det är ingen tvekan om att det var rätt tid att sitta i skolbänken.

– Det var bara skönt att plugga, jag började ju 1993 och det kändes som en riktig jackpott, säger Caroline Arehult som bland annat varit vd på Hemfosa.

Caroline Arehult, tidigare vd på Hemfosa

Caroline Arehult började på KTH och lantmäteri redan 1993 men genomförde delar av studieåren i Tyskland. Var kursare med Johanna, Stina och Anneli i årskurs tre samt under examensperioden. För Caroline Arehult blev första, och nästan enda, anhalt Skanska. Efter att ha deltagit i trainee-programmet Skanska 21, tillsammans med Johanna Skogestig, blev det sedan exjobb för Skanska som därefter erbjöd jobb. 

 

Där blev hon kvar i 19 år i olika roller, de sista åtta åren som vd för Skanska fastigheter Stockholm. I april 2018 annonserades det att Caroline Arehult blir ny vd för Hemfosa efter uppdelningen av bolaget men i och med att SBB förvärvade Hemfosa blev positionen relativt kortvarig. Det är tydligt att nästa utmaning ska vara operativ.. 

 

- 19 år kan tyckas lång tid men inte i Skanska-mått mätt, det är många som stannar länge. Fördelen med ett stort bolag är de nästan oändliga möjligheterna att utvecklas. Så jag bytte inte från något utan mer för att Hemfosa kändes så spännande. Det ringde så sent som i morse om ett styrelseuppdrag men det har jag sagt nej till generellt då jag är sugen på ett nytt operativt jobb. På Hemfosa handlade det om att ta ut riktningen med nya finansiella mål och ny strategi samt att utveckla organisation och arbetssätt efter uppdelningen, det var fantastiskt roligt. 

Caroline Arehult Foto: Nicklas Thegerström

Caroline Arehult

Foto: Nicklas Thegerström

Lagom till examen hade dock marknaden hämtat sig, även om det var en marknad som är svår att jämföra med hur det ser ut i dag.  

– Ta till exempel due diligence-processen, vid de första fastighetsaffärerna man var med om så gick jag och en förvaltare och tittade på fastigheterna. Om han, för det var alltid en han, sa att det såg bra ut, så skrev vi ett avtal på tre sidor och gjorde affären, säger Johanna Skogestig, som i dag är vd på Vasakronan.

Det kan sägas att vi fick vår moderna fastighetsmarknad efter kraschen på 90-talet. De internationella investerarna gjorde sitt intåg och flera av våra stora bolag bildades under denna period. I dag har vi tagit ytterligare steg och förändringen syns också på KTH där Lantmäterilinjen bytt namn till Samhällsbyggnad, för att bättre spegla vad utbildningen omfattar och vad man kommer att arbeta med när man går ut i arbetslivet. Branschen har gått från att prata tegelstenar och murbruk till att planera stad, från kvadratmeter till något annat.

Matrummet T-salen har bytt namn till Oasen annars är det mycket som är sig likt i de gamla lantmäterilokalerna. Foto: Nicklas Thegerström

Matrummet T-salen har bytt namn till Oasen annars är det mycket som är sig likt i de gamla lantmäterilokalerna.

Foto: Nicklas Thegerström

– Det är stor skillnad på hur man ser på lokaler och erbjudande, när jag började handlade det om en lokal med si och så många kvadrat. Nu är det en fråga om varumärke och vad vi fyller det med, det är inte den fysiska ytan du säljer utan något annat du paketerar, säger Caroline Arehult.

Ny syn på ledarskap

Vi har bänkat oss utanför restaurang Nymble i kårhuset på KTH. Diskussionen om en förändrad marknad landar i ledarskapsrollen och att det är helt andra kompetenser som behövs i dag. Den traditionella ledarstilen att peka med hela handen börjar åtminstone i Sverige att ha spelat ut sin roll, flikar Stina Lindh Hök, nybliven vd på Nyfosa, in. Alla positioner tillsätts inte längre av sakkunniga utan av personer med en annan fingertoppskänsla.. 

Det handlar inte bara om att göra en bra budget och jobba med projekt utan att leda en grupp

– Ledarskapet har förändrats, hur du jobbar med människor och bygger team. Det handlar inte bara om att göra en bra budget och jobba med projekt utan att leda en grupp. Tidigare handlade det om att 'var du en duktig projektledare eller förvaltare så blev du säkert en bra chef'. Dagens unga behöver en annan typ av ledare än tidigare, säger Caroline Arehult.

Läs även: ”Samhällsfastigheter är inte lika konjunkturkänsliga” 

EQ, den emotionella intelligensen, har fått en större betydelse, menar Anneli Jansson, som sedan några år är vd på Humlegården. Det handlar inte längre om att vara bäst i en specifik fråga, att vara målmedveten eller ha en tydlig vision räcker inte hela vägen. Man måste även ha en stor social förmåga, kunna skapa motivation, förstå andra människor och vara öppen för förändring. 

Anneli Jansson, vd, Humlegården

Anneli Jansson har testat det mesta inom branschen med utgångspunkten att det är spännande att lära sig nya saker och utvecklas. Direkt efter examen hamnade hon på dåvarande DTZ som värderare, något Anneli beskriver som en fantastisk skola. Tillsammans med bland andra Agneta Jacobsson, lärde hon sig förstå hur man skapar värde. Sedan riktades blickarna mot finansvärlden, det var strukturaffärer och finansiering på AGL, analyser på EY, opportunistiskt värdeskapande åt Doughty Hanson. Därefter lades fokus på platsutveckling, handel och förhandlingar på KF Fastigheter och som Nordenansvarig på Grosvenor. 2016 tog Anneli Jansson över efter Per-Arne Rudbert som vd på Humlegården. 

 

Om yrkesvalet:

-Jag ville jobba med ekonomi men hade inledningsvis inte siktet inställt på just fastigheter. När jag sedan valde inriktning mot fastighetsekonomi blev det mer konkret att det var det här jag ville göra. Jag har alltid tyckt att det varit roligt att jobba med människor och skapa något tillsammans. På Grosvenor fick jag en chefsroll med personalansvar, där jag byggde upp ett team med målet att expandera och etablera verksamheten i Sverige. Den ständiga utvecklingen är en viktig drivkraft för mig och under mina fyra år på Humlegården har vi lyckats flytta fram våra positioner inom alla områden. Det är ett engagerat, kunnigt team och en härlig atmosfär i bolaget.

Anneli Jansson Foto: Nicklas Thegerström

Anneli Jansson

Foto: Nicklas Thegerström

– Jag tror det handlar om att vara transparant, vara genuint engagerad och lyhörd. Att man vill få andra människor att växa är också viktigt. Ledarskap handlar inte bara om vad jag gör utan vad jag kan få andra människor att göra. Och de ska förstås vilja göra det för att de tycker att det är roligt, då blir resultatet bättre, säger Anneli Jansson.

Lyssna: Anneli Jansson i Fastighetsnytt podcast 

En annan viktig faktor som alla är överens om är också att lägga 100 procent på det du har framför dig, och inte använda 20 procent till att fundera vad nästa steg är. Konsten verkar vara att inte blicka för mycket framåt.

– Det kryper nästan i mig när man talar om att nyckeln till framgång är att ständigt jobba med nätverk och karriärplanering. Min uppfattning är att om man fokuserar på sitt jobb, gör det bra och har en bra chef är det stor sannolikhet att man utvecklas och kan ta sig an nya utmaningar, säger Johanna Skogestig.

Johanna Skogestig, vd, Vasakronan

Johanna Skogestig var nära att hamna på Skanska efter avslutade studier men blev i stället övertygad av Leif Andersson att testa dåvarande AP-Fastigheter, där blev hon kvar i nio år innan det var dags att pröva något nytt. Nästa anhalt blev fondvärlden med Sveafastigheter och Areim. Men sejouren blev relativt kortvarig då långsiktigheten lockade. 2015 var hon tillbaka i det bolag som numera heter Vasakronan och sedan ett drygt år som vd för bolaget. 

 

Om yrkesvalet:

- Jag minns studietiden som väldigt rolig. Det breda de första två åren med ekonomi och juridik var ett bra sätt att bygga upp det på. För egen del hade jag inte bestämt mig för fastighetsekonomi när jag började. Men det var lite på samma sätt som jag tagit mig an annat i livet, att om jag läser eller gör det jag tycker är roligt är det mer sannolikt att jag gör det bra och därmed lyckas.

Johanna Skogestig Foto: Nicklas Thegerström

Johanna Skogestig

Foto: Nicklas Thegerström

Gör man en för tydlig karriärplan och misslyckas kan det bli jobbigt, menar Stina Lindh Hök, som trycker på vikten av att vara målinriktad, vilja utvecklas och pröva nya saker. 

– Det har varit drivkraften för mig och då har jag hamnat i dessa roller, jag har inte haft målet att vara chef. Varje jobb jag haft har jag tagit mig an 100 procent och det i kombination med att man vill utvecklas skapar möjligheter, säger Stina Lindh Hök.

Stöd och mod

I klass L94 var det en jämn fördelning mellan kvinnor och män, det såg dock betydligt sämre ut på arbetsmarknaden där det rådde obalans på de ledande positionerna. Men det har gått ganska fort de senaste 10 åren, menar Anneli Jansson, som ser betydligt fler kvinnliga förebilder på marknaden i dag. 

Läs även: Skogestig: ”Att göra affärer innebär alltid en risk”

– Man har ett vidare perspektiv vid rekryteringar i dag och det finns en större medvetenhet kring de positiva effekterna av en större jämställdhet i ledningsgrupper och styrelser när man letar kandidater. Synen på vad som är ”rätt” egenskaper och kompetenser har utvecklats. Det handlar också mycket om att våga ta språnget i lägen där man erbjuds en spännande möjlighet, säger Anneli Jansson.

Omfamna möjligheterna och tacka ja i stället för att tänka; har jag tid eller vad kan jag tillföra?

Just att våga är en tung faktor och Anneli Jansson berättar att hon hade en diskussion med Johanna Skogestig för flera år sedan där man helt enkelt bestämde sig för att säga ja till saker.

– Att omfamna möjligheterna och tacka ja i stället för att tänka; har jag tid eller vad kan jag tillföra? Det är en viktig grund både för den egna personliga utvecklingen men även för samhället i stort – det är ett förhållningssätt som på sikt skapar en större mångfald och ett bredare perspektiv, säger Anneli Jansson.

Att axla en ny, tung post är givetvis en stor utmaning. Men är det kul att ta en roll där man kan allt redan?, frågar sig Caroline Arehult. Man måste våga säga ja när man får frågan men det krävs också två.

– Man måste ha en arbetsgivare som ser dig och ger en chans och vågar släppa fram. Man ska inte tänka om man klarar det eller inte, det är redan någon som tänkt ut. Frågan är om det är det roligt eller inte. Vissa positioner jag gått in i har varit lite läskigt och jag har sett att jag inte täcker alla områden, samtidigt har jag försökt tänka att bara göra mitt bästa. Framförallt för både yngre tjejer och killar är det viktigt att se att man kan vara på olika sätt, att det finns olika typer av människor som förebilder ger ett mer humant näringsliv i slutändan, säger Caroline Arehult.

Att bygga en stark organisation innebär också att alla förstår och tar sitt ansvar, påpekar Stina Lindh Hök. Frihet under ansvar då man som vd inte har alla svar vid varje given tidpunkt. 

– Det gäller att förstå att många bra beslut tas där diskussionerna förs, en förvaltare som till exempel är ute och pratar med hyresgästerna har en annan insikt, sedan kan man vara ett bra bollplank, säger Stina Lindh Hök.

Stina Lindh Hök, vd, Nyfosa

Stina Lindh Hök flyttade upp från Helsingborg för att plugga på KTH. Enligt egen beskrivning lyckades hon landa ett drömjobb direkt efter examen, anställd av Per Berggren som analytiker på Drott som precis knoppats av från Skanska. 2010 hamnade hon på Hemfosa som transaktionschef och har där blivit bolaget trogen sedan dess. Efter uppdelningen Hemfosa fick hon sedermera axla posten som vd på Nyfosa efter Jens Engwall. Tillträde skedde den 26 oktober.

 

Om yrkesvalet:

- Jag valde mellan industriell ekonomi och lantmäteri, matte, teknik och fastigheter. Det slutade med att fastigheter lockade mest men var inget jag hade haft någon specifik längtan mot när jag började. Framförallt är något man märkt när man kom in i branschen är att det finns så väldigt mycket olika saker att arbeta med. Projektutveckling, analys, värdering, förvaltning, transaktioner, rådgivning, miljöfrågor, det finns oändligt med olika inriktningar i branschen. 

Stina Lindh Hök Foto: Nicklas Thegerström

Stina Lindh Hök

Foto: Nicklas Thegerström

Just stöd och samarbete är något kvartetten återkommer till, inte minst stöd av nära vänner som också antagit utmaningar. Vid studiestarten blev det snabbt så att de som kom utanför Stockholm och saknade umgänge började umgås. Det var starka band som knöts vid denna tid och det är också band som följt dem genom karriären. Det har också kunnat fungera som en drivkraft. 

– Att vi var fler från samma generation. Att ha människor som är i samma skede i livet är en styrka men också något att sporras av, kan hon så kan jag. Man pushar varandra, säger Johanna Skogestig.

När vi bryter upp efter intervjun sitter vännerna kvar. Möjligtvis för att diskutera affärsstrategier i coronatider. Men kanske också för att bena ut vad den där läraren i matte hette…


Ämnen i artikeln:

Johanna SkogestigStina Lindh HökAnneli JanssonCaroline ArehultKTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.