Stadsutveckling
Därför älskar fastighetsbranschen padel
Publicerad: 13 augusti 2020, 14:00
Kent Persson förklarar varför fastighetsbranschen, och han själv, älskar den snabbväxande sporten padel. Foto: PDL Center / Bullpadel
Det finns flera skäl till att fastighetsbranschen älskar den snabbväxande sporten padel. Det säger Kent Persson, samhällspolitisk chef på Heimstaden och engagerad padelutövare.
Det är självklart ingen slump att det poppar upp nya padelhallar runtom i Sverige just nu. Och det beror inte uteslutande på en ökande efterfrågan från människor som vill prova den nya racketsporten. Att det går att få in tre banor på ytan av en klassisk tennisplan är en annan viktig aspekt.
– Det går att räkna hem en investering i en padelhall på ett helt annat sätt än när det gäller andra typer av idrottsanläggningar. Som prisbilden ser ut i dag räcker det med en hygglig beläggning på kvällar och helger för att gå runt, säger Kent Persson.
Det här är padel
• En racketsport som alltid spelas i dubbel med ett nät mellan paren. • Bollarna går långsammare än i tennis och raketerna har en dämpande effekt.
• Banan ligger i en ”glasbur” där även väggarna får användas för att studsa bollen.
• Matcher spelas på samma sätt som i tennis med game och set.
• Antal banor i Sverige, 2019: 700 stycken
Utöver att vara samhällspolitisk chef på bostadsbolaget Heimstaden och före detta partisekreterare för Moderaterna är han också styrelseledamot i nystartade Padelförbundet, ett idrottsförbund med syfte att få den snabbväxande sporten att nå ännu fler, inte minst barn och unga.
Läs även: Göteborg får nytt padelcentrum
Kent Persson är gammal tennisspelare men har i dag helt gått över till padel. Det är skonsammare mot kroppen och ”fantastiskt roligt” som han säger.
– Det är enkelt och du kan få ett roligt spel trots att det är nivåskillnad mellan de fyra som spelar och det sliter inte alls lika hårt som tennis gör. Kliver man in på banan och ger det ett par timmar så börjar de flesta att älska sporten, säger han.
Kent Persson har valts in i styrelsen för Padelförbundet som jobbar för att få sporten att växa ytterligare, särskilt i gruppen barn och unga. Foto: Bullpadel
Fastighetsbranschen rymmer fler spelare än Kent Persson men sektorn är intresserad av sporten även som investeringsmöjlighet. Padelhallarna blir fler och till skillnad från Björn Borg-eran och den tidens uppsving för tennisen så byggs inte kommunala anläggningar för padel på samma sätt, nu är det i stället privata fastighetsbolag som bygger nytt eller bygger om för att ge plats åt padelsporten.
– Vi ser till exempel hur tomma butikslokaler i stora köpcenter som görs om till padelhallar. Det finns sådana exempel från exempelvis Mariebergs köpcentrum i Örebro och i Strömstad har en båtupptagningsplats gjorts om till padelhall, säger Kent Persson.
Läs även: MIKE startar nätverksträffar för branschen i Göteborg – på padelbanan
Lockelsen, utöver att satsa på någonting som är rätt i tiden, är att fastighetsaktörer på kort sikt kan tjäna pengar.
– Till skillnad mot en hel del andra idrotter så går det att bygga hallar kommersiellt. Det är en styrka att kunna kombinera privat kapital med ett stort intresse från utövare. Det är helt nytt i idrottssammanhang, säger Kent Persson.
Han tror att branschens intresse för padelhallar är långt ifrån någon peak. En boom ligger närmare i tid, enligt Kent Persson.
– Aktörer som sitter på lagerlokaler och på stora butikslokaler sneglar och tittar på detta och ser att man kan skruva om verksamheten till att bli idrottsanläggningar. Det som kommer att krävas är att kommunerna ger bygglov, där kan man hamna i diskussioner om detaljplaner. Kommuner tillämpar detta på olika sätt i dag.
Till skillnad mot en hel del andra idrotter så går det att bygga hallar kommersiellt.
Bostadsutvecklare kommer inse att padelhallar kommer att vara attraktivt när man ska erbjuda bostäder, tror Kent Persson och han hoppas att bostadsbolag och kommuner kommer att göra liknande investeringar i utanförskapsområden i alla delar av landet.
– Men för att nå barn och ungdomar krävs att man får i gång en föreningsverksamhet där deras spel ska kunna subventioneras med skattemedel. Det är på gång, det är nästa steg i utvecklingen och något vi arbetar med från Padelförbundets sida, säger Kent Persson.
Så många spelar padel
Exakta siffror finns inte men enligt ny statistik från en av de dominerande bokningstjänsterna, Matchi, ser det ut så här:
• Unika spelare som bokat banor
2017: 34 000
2018: 78 000
2019: 170 000
2020: 208 000 (prognos)
• Eftersom person bokar men fyra spelar så är antalet utövare fler än angiven siffra. Padelförbundet bedömer antalet spelare i Sverige till 500 000.
Prisbilden: 400 kr/timmen kvällstid per bana, lite dyrare i Stockholm. Ungefär hälften på dagtid.
Några aktuella padelanläggningar
• Padel Zenter, bolaget som Zlatan Ibrahimovic deläger har öppnat padelanläggningar i Stockholm (Årsta), Jönköping, Båstad samt Skövde och ska även öppna i Uppsala och i Örebro.
• Titania bygger en padelanläggning i Botkyrka.
• Genova har hyrt ut till Popup Padel i Upplands-Bro.
• Peritas har köpt en före detta lättundustrilokal i Sundsvall som bland annat ska ge plats för en padelhall.
• PDL Center i Östersund hyr in sig i en av Diös industrifastigheter i Östersund för att öppna anläggning.
• Nybildade Lindome Padel Club hyrde nyligen en lokal av Hantverkslokaler i Göteborg i Lindome utanför Göteborg.