Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Danskt förslag till ny byggnad i Stockholm City

Publicerad: 18 november 2014, 12:25

Trollhättan 30

Den nya byggnaden, signerad de danska arkitekterna Lundgaard&Tranberg, är en del av ett större projekt mitt inne i Stockholm, Urban Escape Stockholm.


Ämnen i artikeln:

AMF FastigheterMats Hederos

AMF Fastigheter presenterade idag det vinnande förslaget för fastigheten Trollhättan 30 i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan. Den nya byggnaden, signerad de danska arkitekterna Lundgaard&Tranberg, är en del av ett större projekt mitt inne i Stockholm, Urban Escape Stockholm.

– Det här är ett nyskapande förslag med uppbruten, inbjudande och spännande fasad mot Regeringsgatan. Vår ambition är att vitalisera kvarteret och ett större syfte är att utveckla och stärka Stockholm. För att behålla stadens internationella attraktionskraft behöver vi skapa fler platser som främjar innovation, tillväxt och samarbeten, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.

Beskrivning: Förslaget öppnar upp kvarteret mot Regeringsgatan och skapar ett aktivt citystråk i city. Passager genom byggnaden skapar nya samband inom hela kvarteret och kopplar Regeringsgatan till Sergels torg och Brunkebergstorg. Utsikten från byggnaden kommer att ge nya vyer över Stockholm och det finns också planer för publik verksamhet i området och på taket. Förslaget kan även komma att inrymma upp till 30 hyresrätter i en egen byggnad mot Regeringsgatan.

AMF och Stockholms stad arbetar nu tillsammans med Lundgaard&Tranberg vidare med detaljplan, program och projektering. I denna process kommer förslagets kvaliteter att utvecklas vidare och säkras för ett genomförande.

– Vår vision för Trollhättan 30 är att fläta samman och stärka stadens befintliga puls med en ny dynamisk rumslig värld, där man arbetar, handlar och bor i nära kontakt med dem omgivande staden. Vi vill skapa en arkitektur som för vår och AMF Fastigheters gemensamma idé om den generösa staden vidare. En stad där byggnader samspelar med omgivningarna och ger något tillbaka till människorna, säger Lene Tranberg, arkitekt och grundare av Lundgaard&Tranberg.

Fakta om Trollhättan 30
Förslaget innefattar 44 000 kvadratmeter och cirka 30 bostäder i en egen byggnad.

Start-PM antogs i nämnden den 6 februari 2014 och baserades på att ett parallellt uppdrag skulle genomföras som en del av detaljplaneprocessen,

Bedömningsgruppen bestod av: Mats Hederos, AMF Fastigheter Ordförande, Karolina Keyzer, Stadsarkitekt Stockholms Stad, Martin Schröder, Stockholms Stad, Martin Tufvesson, AMF Fastigheter, Bo Wintzell, AMF Fastigheter och Owe Swanson arkitekt, Sekreterare.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande AMF Fastigheter

Ämnen i artikeln:

AMF FastigheterMats Hederos

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News