Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Coronapandemin tvingar fastighetsägare att tänka om kring lokaler

Publicerad: 24 augusti 2021, 16:04

Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.

Foto: Anna Thorbjörnsson

Drastiskt minskade besöksflöden i stadskärnor, butiker, hotell och kontor har drabbat kommersiella fastigheter hårt under pandemin. Nu manar Sweco branschen att inventera hur befintliga ytor används.


Ämnen i artikeln:

SwecoCoronavirusetKlimatarbetet i fokus

Besöksflödena har minskat kraftigt för kommersiella fastigheter det senaste året och trots en gradvis stabilisering råder Sweco branschen att se över sina befintliga lokaler. 

– Synen på kontor och butiker har förändrats. Fastighetsägare behöver fylla existerande lokaler med olika funktioner och användningsområden så att de kan nyttjas mer effektivt under hela dygnet, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd på Sweco Sverige, till Fastighetsnytt. 

Läs även: Afry laddar för fastighetsomställning i postpandemin

Bättre nyttjande av befintliga lokaler och deras omgivningar kräver också mindre nybyggnation, enligt en branschrapport från IVA 2019. 

Sweco ser framför allt en ökad önskan hos människor att leva i den så kallade ”15-minutersstaden” nära hemmet, naturen, lokalbutiker, laddinfrastruktur och idrottsanläggningar. 

Även fler uppdrag kring klimatanpassning förväntas. 

– Vattenmängderna i Gävle betonar vikten av att se över stadsplaneringen ur ett bredare perspektiv. Vi behöver jobba med blågrön infrastruktur där hårda ytor ersätts med träd för att skapa skugga och sänka höga temperaturer. 

Läs även: Sweco: ”Pandemin har påskyndat investeringar inom vår expertis” 

Förhoppningen är också att Sverige ska följa i Köpenhamns fotspår, som sedan 2010 framgångsrikt utökat antalet uppsamlingsplatser för ökade vattenmängder. 

– Men den viktigaste åtgärden är fortfarande att minska utsläppen för att minska klimatpåverkan.

Något som enligt Ann-Louise Lökholm Klasson även den rådande cementkrisen framhäver. 

– Det är ytterligare en komplex fråga som visar att vi behöver se över de större strukturerna. Vi kan inte fortsätta som vanligt, utan behöver se över materialval, återbruk, utsläppskostnader och främja nya metoder för att framställa hållbara material. 

Sju steg för ökad delning av lokaler

1. Inventera hur befintliga ytor används.

2. Undersök hur behoven av lokalyta och funktion ser ut. Kan ytor nyttjas på annat sätt? Kan verksamheter organiseras annorlunda? Kan ytan minskas genom att aktiviteter sker på andra sätt? Vilka funktioner saknas i fastigheten och/ eller i kvarteren som kan komplettera befintliga funktioner?

3. Går det att dela yta inom ramen för befintliga arbetssättet i den egna organisationen?

4. Synliggör och kommunicera vilka ytor som är lediga var och vid vilka tidpunkter, och huruvida delning med särskilda andra verksamheter är möjligt

samtidigt eller vid olika tider.

5. Se över hur ytterligare delning av ytor och funktioner med andra verksamheter skulle kunna utvecklas om förutsättningarna förändras, exempelvis genom ombyggnation, andra arbetssätt eller andra regler.

6. Bygg multifunktionellt och flexibelt i samband med anpassningar, ombyggnation eller nybyggnation, så att ytorna kan användas till flera verksamheter och aktiviteter nu, men också transformeras över

tid utifrån nya behov.

 

Källa: IVA

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News