Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Citycon miljardsatsar i Kista – planerar 300 bostäder

Publicerad: 31 mars 2022, 09:09

Bild 1/7  Totalt kommer Citycon utveckla 65 000 kvadratmeter i två hörn av gallerian. Inklusive yta för parkering. BSK Arkitekter står för gestaltningsförslagen.

Illustration: BSK Arkitekter/wec360

Citycon planerar att utveckla 65 000 kvadratmeter runt Kista Galleria i norra Stockholm. Det handlar bland annat om 300 bostäder fördelat på två nyutvecklade byggnader i anslutning till den norra och södra delen av gallerian.


Ämnen i artikeln:

CityconKistaKista galleriaAnna König JerlmyrStockholm

I samband med att Kista Galleria fyller 45 år presenterar fastighetsägaren Citycon stora ombyggnadsplaner för gallerian som man förvärvade 2013.  

Miljardsatsningen ska till år 2030 resultera i 300 nya bostäder, nya grönområden och fler levande publika miljöer – allt i syfte att göra Kista till en mer attraktiv stadsdel för boende, besökare och hyresgäster.

De två nya bostadshusen planeras i var sin ände av Kista Galleria (se bildspelet ovan). I bottenplan på det norra huset vill man utveckla ett hälsokluster, om cirka tre våningar, med fokus på gym, rehab och andra hälsoverksamheter – gärna med lite senare öppettider för att bidra till den upplevda tryggheten. Biografen som finns på platsen i dag flyttas till en annan del av gallerian. 

Själva fastigheten blir totalt sett mellan 15 och 16 våningar hög. 

I bottenplan på det södra bostadshuset planeras för en gymnasieskola med inriktning på livsmedel och service. 

Läs mer: Citycons vd öppnar för shoppingtur: ”Har bra fire power nu” 

– Anledningen till utbildningssatsningen är att vi har flera duktiga entreprenörer med matinriktning inne i gallerian. Sedan finns flera hotell och lunchrestauranger i närområdet som också behöver arbetskraft, berättar Veronica Palmgren utvecklingschef på Citycon. 

Det är ännu oklart om det blir hyres- eller bostadsrätter i fastigheterna.
– Vill gärna behålla hyresintäkterna själva, så klart, men ibland vill vi inte stöka till det med långa byggtider. Om det främjar oss med en brf inblandad för att korta ned byggtiden så gör vi det. Det är något vi håller öppet, säger Veronica Palmgren. 

Bild 1/2  Den 31 mars 1977 invigdes Kista galleria av kung Carl den XVI Gustaf och drottning Silvia. Då fanns ett 30-tal butiker i gallerian. I dag finns cirka 180 butiker och besökstalet är runt 19 miljoner personer årligen, enligt Citycon.

Foto: Citycon

Bland de publika miljöer som Citycon vill samverka till att upprusta och aktivera finns Kista torg, Jan Stenbecks torg och Kista busstorg – som dagligen passeras av 56 000 resenärer och ett 20-tal busslinjer. Jan Stenbecks torg blir år 2025 hållplats för den nya Helenelundgrenen av tvärbanan. 

Dessutom finns en bortglömd yta, utan något namn, intill Kista torg där Citycon vill anlägga ett sportaktivitetscenter med evenemangsmöjligheter. 

För att skapa en trevligare stadsmiljö omkring gallerian satsar bolaget även på nya grönområden. Delar av gallerians tak ska omvandlas till 10 000 kvadratmeter grönskande ytor med växtarter som kommer från Järvafältet. Platsen kommer dock inte vara öppen för allmänheten – utan kanske bäst upplevas från tunnelbanan när den rullar in mot centrum. 

Nästa steg i processen för Citycon är att skicka in planansökan: 

– Vi har stor förhoppning om att planprocessen kommer gå så snabbt det går, givet planeringsförutsättningarna. Målet är att starta upp detaljplaneringen under året och förhoppningsvis komma ut till samråd om ett år, säger Veronica Palmgren. 

Läs även: ALM och Klövern hakar på trenden när kontor blir bostäder i Kista

BSK Arkitekter bakom gestaltningsförslaget

BSK har arbetat fram idéer för utveckling av helheten och tagit fram ett första förslag på gestaltning av de hus med verksamheter och bostäder som ska byggas. I uppdraget har också ingått att tillsammans med andra aktörer titta på området runt gallerian där Citycon vill bidra till utvecklingen av allmänna platser och grönytor.

Svante Bergman, affärsansvarig arkitekt och partner på BSK: 

– Kista kommer att präglas av mer bostäder, tryggare miljö och bättre service för medborgarna. Med vår helhetssyn på stadsutveckling och arkitektur kan vi hjälpa Citycon med att förverkliga visionen, 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.