Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Christopher Choa: Blir Stockholm en coronavinnare?

Publicerad: 26 maj 2020, 13:07

Christopher Choa, Managing Director, Cities Advisory, AECOM, besökte Business Arena Uppsala i höstas.

Kommer städerna att överleva pandemin? Den frågan ställer sig stadsforskaren Christopher Choa vars slutsats är att städerna kommer att klara sig alldeles utmärkt. Stockholm kan bli en av pandemins vinnare, resonerar han.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Städer har under coronapandemin hamnat i fokus då det främst är i städerna som viruset har spridit sig. Städernas täthet och närhet skapar en grund för smittspridning och nyhetsbilder på storstäder där tidigare pulserande gator gapar tomma och livlösa har fått vissa att fråga sig huruvida städerna kommer att klara sig.

Läs även: Ny certifiering inom hållbar stadsutveckling 

Den amerikanske stadsforskaren Christopher Choa lyfter denna fråga i ett inlägg på LinkedIn med den för ämnet passande rubriken: ”Kommer städer att överleva coronaviruset?” Inte helt oväntat kommer Choa, som gav ett hyllat inledningsanförande på Business Arena Uppsala ifjol, fram till slutsatsen att städerna kommer att klara sig alldeles utmärkt. Dock betonar han att det kanske inte är det stora megastäderna som kommer att bli vinnare i pandemin.

”Vi väljer städer då vi får våra idéer från andra människor och det är i städerna som de flesta människor är. Insikter och innovation sprider sig enklast där det finns mycket folk, precis som virus gör,” skriver Christopher Choa.

Insikter och innovation sprider sig enklast där det finns mycket folk, precis som virus gör.

Han tillägger att de största, tätaste och bäst kopplade städerna som är i farozonen i pandemin men även att dessa oundvikligen är de bästa miljöerna för utveckling, i synnerhet för unga människor och nästa generationens innovatörer och värdeskapare.

”Det är också värt att notera att till och med täta städer kan bättre kontrollera virusutbrott än de med mindre befolkning. New York City, till exempel, har haft höga smittotal men i per capita-termer, var antalet covid-19 fall i den täta stadsdelen Manhattan betydligt lägre än i närbelägna stadsdelen Staten Island.

Choa påpekar att de ledande etablerade städerna är en smältdegel som sedan länge samlat på sig lejonparten av innovation, talang och investeringar men vilka är framtidens centra för innovation, frågar han sig.

Läs även: Ny studie: Digitalisering kräver en snabb omställning 

”Det är kanske kontraintuitivt men jag skulle föreslå en lite närmare titt på sekundära urbana kluster som har drabbats av en snabb och tidig virusutveckling.”

Han kallar sådana städer för hot spots och substitut för innovation – samhällen och områden som är välutvecklade och attraktiva för framförallt unga att bosätta sig i. Det är svårt att välja vinnare när pandemin lagt sig men de kommer sannolikt att finnas bland dessa sekundära urbana kluster, menar Christopher Choa.

Fastighetsnytt ställde honom mailledes frågan huruvida han i detta sammanhang avser en stad som Stockholm som ett sekundärt urbant kluster eller om han följer den ”traditionella” definitionen och avser städer som Göteborg och Malmö.

Stockholm dyker allt oftare upp i topp 30-listor över världsstäder.

”Även om Stockholm är solklar ledare bland svenska städer så skulle jag i det globala sammanhanget ändå ranka Stockholm med omnejd som en sekundär stad. Det bör dock betonas att Stockholm dyker allt oftare upp i topp 30-listor över världsstäder. Givet levnadskostnader så kan folk i Sverige föredra Göteborg och Malmö framför Stockholm men i global jämförelse så är Stockholm betydligt mer prisvärt än de flesta Alpha+ världsstäder. Tack vare sin demografiska profil och den internationella konnektiviteten tilltalar Stockholm en bred grupp människor, vilket ju är en av anledningarna till att staden drabbats så tidigt av pandemin, men det talar ju också för att staden inom ett par år igen kommer att vara väldigt tillgänglig för global kunskap, innovation och investeringar,” svarar Christopher Choa.  

Han tillägger avslutningsvis att Stockholms relativa framgång givetvis också kommer att gynna andra storstäder i Sverige då lokala befolkningar och näringsliv balanserar affärsmöjligheter samt utgifter.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.