Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Håkan Danielsson tog över som WSP-vd vid årsskiftet.

Foto: Nicklas Thegerström

Chockstart för nya WSP-toppen: ”Som tur är så gillar jag att stå med tårna över kanten”

Håkan Danielsson inledde onekligen sin vd-karriär i en turbulent tid och blev så illa tvungen att rivstarta nya strategier mitt i coronakrisen. ”Som tur är så gillar jag att ha tårna över kanten”, säger han.

Publicerad: 22 september 2020, 14:01

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Efter knappt nio månader som vd på WSP berättar Håkan Danielsson om coronapandemins lärdomar, varför WSP sticker ut och hur han tror att teknikkonsultbranschen kommer att utvecklas de kommande fem åren. Men vi börjar med att prata om livet i stort, om familj och drömmar.

Hur skulle din familj beskriva dig? 

– Envis och tävlingsorienterad. Ibland hade det varit skönt att kunna dämpa tävlingsviljan, men inget kan hejda mig. Inte ens under femkampen på midsommaren, säger han och skrattar. 

Håkan är en enorm vinnarskalle, oavsett syssla. 

– När jag cyklade till jobbet blev jag aldrig omcyklad även om min cykel saknade växlar.

I vanliga fall pendlar Danielsson ofta mellan hemorten Uppsala och kontoret i Stockholm.Foto: Nicklas Thegerström

I vanliga fall pendlar Danielsson ofta mellan hemorten Uppsala och kontoret i Stockholm.

Foto: Nicklas Thegerström

Själv tror han sig ha ärvt denna hårdnackade envishet av sin far, en 76-årig Uppsalabo med jord under naglarna.

– Pappa är en mångkonstnär. Han är jordbrukare, snickare och rörmokare parallellt. Han gillar att ha många bollar i luften samtidigt och är inte beredd att ge upp det ens som pensionär. 

Läs även: WSP tillsätter ny vd 

Hans orubbliga arbetsvilja tycks även ha smittat av sig på den yngre generationen. 

– Min dotter avslutade precis sitt första sommarjobb, och slocknade när hon kom hem efter första dagen. 

Plötsligt poppar ett gammalt minne upp och Håkan ser road ut. 

– Jag minns att min bror följde med pappa på skogsröjning en dag och var helt slut efteråt medan pappa fortfarande var full av energi. Ungefär så brukar det se ut hos oss. 

WSP Sverige har cirka 4 300 medarbetare och 55 kontor.Foto: Nicklas Thegerström.

WSP Sverige har cirka 4 300 medarbetare och 55 kontor.

Foto: Nicklas Thegerström.

Lantis i hjärta och själ

Håkan Danielsson är uppvuxen på familjens släktgård utanför Uppsala, som fortfarande drivs av hans föräldrar. I dag ligger gården, som är från 1597 och har diplom från Upplandsmuseet, mitt i ett gigantiskt utvecklingsområde.

– Planen är att Uppsalas nya tågstation ska byggas i närheten, vilket i viss mån påverkar vår gård också, säger han.

Det är regeringen som har bestämt att hela järnvägssträckan mellan Stockholm och Uppsala ska byggas ut till fyra spår. 

– WSP har också lämnat anbud om fyrspåret och jag hoppas att vi får vara med i projektet. Det vore kul. 

Bygget inleds 2024 och pågår i drygt fem år. Själv började Håkan pendla den populära tågsträckan 2013 när han fick sitt första jobb på WSP, inom byggprojektering. 

– I dag jobbar över 100 anställda i Uppsala med byggprojektering. Men på den tiden fanns ingen sådan verksamhet där, så jag fick ta tåget till Stockholm varje dag. 

Hur ofta besöker du på Uppsala-kontoret nuförtiden?

– Jättesällan. Men jag cyklar dit ibland. 

Han slits precis som många andra företagstoppar åt tusen olika håll på en och samma gång. 

– Jag tycker att det är svårt att styra en organisation från en plats. Vi har flera kontor runtom i landet som jag gärna besöker, men nu, under coronan, är livet annorlunda. 

Håkan Danielsson

Ålder: 48 år.

Bor: Uppsala.

Familj: Två döttrar 13 och 16 år.

Utbildning: Högskoleingenjör på Uppsala universitet.

Karriär: Började sin yrkeskarriär på Jacobson & Widmark som faktiskt blev grunden för WSP i Sverige, därefter följde jobb på Scandiakonsult som konstruktör, vilket sedan ledde till olika ledande roller inom Ramboll. Han har varit på WSP sedan 2013, först som affärsområdeschef för den byggprojekterande verksamheten och därefter som chef för affärsområdet ”Systems” med 800 installationskonsulter. Håkan Danielsson är Sverige-ansvarig för den globalt överskridande sektorn Properties & Buildings, och drev igenom acceleratorprogrammet Growspark, där WSP nu samarbetar med ett antal startups.

Intressen: Sport i allmänhet och fotboll i synnerhet, samt träffa släkt och vänner. Vintertid gärna skidor och på sommaren är svenska skärgården svårslagen.

Motto i livet: Det är roligare att säga ja än nej.

Det är inte första krisen för honom. Håkan Danielsson äntrade till och med branschen mitt i den mörkaste lågkonjunkturen 1995. 

– Nu lämnar vi tjugo goda år bakom oss. Innan var personalomsättningen och klimatet våra största bekymmer, nu är det pandemin. Coronan har förändrat allt. 

WSP gick i stabsläge och inrättade ett kristeam redan i slutet av februari.

– Vi har lärt oss otroligt mycket de senaste månaderna, efter några trevande åtgärder i början. 

Han är otroligt tacksam över att bolagets anställda ändå har anpassat sig väl till den nya digitala verkligheten, enligt en enkät från juni. 

– Många har gjort fantastiska insatser. Vi har trots utmaningarna inte tappat i resultat, utan levererar enligt förväntan. 

Håkan Danielsson är förberedd på dystrare tider postcorona.Foto: Nicklas Thegerström

Håkan Danielsson är förberedd på dystrare tider postcorona.

Foto: Nicklas Thegerström

Men han är också fullt medveten om att dystrare tider lurar runt hörnet med tanke på att antalet offentliga upphandlingar och priser sjunker drastiskt. 

– Det vore naivt att tro att vi inte kommer att drabbas av krisen. Vi är bara lite sena in och ut ur den jämfört med andra. Jag tror att vi får leva med krisen länge, men som tur är så gillar jag att stå med tårna över kanten. 

Om prispressen på den offentliga sidan fortsätter så tror Håkan Danielsson dock att det kommer att slå hårt mot ingenjörsbranschen. 

– 80 procent av våra kostnader kommer från löner. Jag är rädd för att ingenjörsyrket blir ett låglöneyrke om vi inte fortsätter att upprätthålla värdet på våra tjänster, även under coronakrisen. 

Filosofi i livet

På det stora hela ser Håkan Danielsson ändå optimistiskt på framtiden och fortsätter att följa sitt motto om att det är roligare att säga ja än nej till saker och ting. 

– Det kinesiska tecknet för kris är en kombination av hot och möjlighet. Exakt så ser jag på tillvaron, säger han.

Det vore naivt att tro att vi inte kommer att drabbas av krisen.

Modiga och lösningsorienterade personer är något som han värdesätter på kontoret också. Han blev därmed något besviken när bara 1 person av 800 möjliga sökte en internationell tjänst som utlystes internt för ett tag sedan. 

– Jag tycker att det är synd att inte fler vågar testa på roller som de inte känner sig helt bekväma med. Det är ju så man växer som människa.

Som chef strävar han hela tiden efter att vara så transparent och tydlig som möjlig i sin kommunikation. 

– Jag har aldrig stött på någon som medvetet vill göra ett dåligt jobb. Det handlar snarare om att personen har missförstått uppdraget på grund av bristfällig information, vilket jag försöker undvika. 

Han ser samtidigt sig själv som ”prestigelös”.

– Jag kan backa och erkänna mina fel och gillar när det är högt i tak. Men mina affärsområdeschefer suckar nog ibland när jag är otålig och vill påskynda saker. 

Jäktandet är något som även hänger med i privatlivet, som när han var och handlade i matbutiken och en liten pojke frågade: 

– Oj, har du bråttom nånstans?

Varpå Håkan Danielsson svarade:

– Nej, inte alls. 

Det är helt enkelt vd-toppens vanliga tempo. Det verkar mest vara alla andra som tycker att han halvspringer när han går. Sina riktiga löprundor gör han däremot ute i naturen. 

– Träning är ett bra sätt för mig att sortera dagens intryck på. Jag sover bättre och rensar allt som jag annars skulle ligga och tänka på. På vintern blir det mycket skidor i Sälen där mina föräldrar har en stuga. 

Vad skulle du göra om du fick drömma fritt? 

– Jag gillar att laga mat och skulle kanske öppna en kvarterskrog. Men det får nog vänta tills jag blir pensionär, skrattar han. 

Håkan utanför huvudkontoret i Stockholm. När området byggdes hittades en gammal mur som inte fick rivas och då byggde WSP sitt kontor runt den.Foto: Nicklas Thegerström

Håkan utanför huvudkontoret i Stockholm. När området byggdes hittades en gammal mur som inte fick rivas och då byggde WSP sitt kontor runt den.

Foto: Nicklas Thegerström

Global tillväxt

WSP har expanderat kraftigt de senaste åren. På bara fem år har bolaget gått från 2 500 medarbetare till 4 200 i Sverige och Håkan Danielsson har inga planer på att stoppa snöbollen från att växa. 

– Ambitionen är att bli ännu större. Jag tror att vi får bättre chanser att flytta fram positionerna efter krisen och den möjligheten ska vi ta. 

Tillväxtstrategin är stark även globalt. Bolaget har 50 000 medarbetare utspridda i 40 länder på alla kontinenter och planerar att bli 65 000 nästa år. 

– Koncernchefen i Kanada är min mentor och jag pratar med honom var sjätte vecka. Vi vill att Storbritannien och Norden ska växa från 16 000 medarbetare till 20 000 nästa år, säger Håkan Danielsson.

WSP är ett kanadensiskt bolag i grunden som noterades på Torontobörsen 2014.

– Vi har tre huvudägare och det är stora pensionsfonder som äger ungefär 70 procent av bolaget. 

Läs även: Åsa Bergman i stor intervju: ”Man måste alltid vilja bli bättre”

I Sverige är Sweco och Afry bolagets största konkurrenter, även om det sistnämnda mestadels fokuserar på industriella processer. 

– Det som utmärker oss är att vi inte har några arkitekter inhouse längre. Jag ser det som en fördel. Arkitekter och ingenjörer har två olika synsätt och vi märkte att arkitekterna ofta fick ge vika, varpå vi ändrade upplägget 2009. 

I dag har bolaget i stället flera lukrativa samarbeten med arkitektbyråer, som exempelvis Fosters and Partners, White Arkitekter och Tengbom.

Visionen utvecklas

När Håkan Danielsson blickar framåt så är planen att fortsätta vässa bolagets affärsidé de kommande tio åren.

– Jag vill att vi ska börja erbjuda tjänster inom förvaltning och att våra konsulter ska agera mer som rådgivande tekniker och arbeta ännu närmare kunderna. 

Han vill även minska glappet mellan byggbolag och entreprenörer. 

– Fastighetsägare bryr sig inte om hur vi jobbar tekniskt, men vill ha hjälp med att höja servicen. 

Danielsson är övertygad om att hela fastighetsbranschen kommer att förändras markant de kommande åren, framför allt på kontorssidan.

– Det behövs mer flexibla fastigheter och lokaler som kan nyttjas dygnet runt, för olika ändamål. En byggnad kan vara bra, men inte om den står tom.

Mer adaptiva fastigheter kräver dock justeringar av passerkontroller, skalskydd, ventilation, värme och andra funktioner. 

– Jag tror att det kan bli en stor affär i framtiden. Marknaden blir så illa tvungen att anpassa sig till detta, för ingen kommer att vilja teckna avtal på tio år längre. 

En trång flaskhals

Konsolideringstrenden inom den egna sektorn är ett annat faktum. Håkan Danielsson pekar ut små nischade expertbolag och storbolag med helhetslösningar som två starka spelare. 

– Danmark har redan en sådan utveckling och jag tror att svenska bolag i mellanregistret, framför allt de som inte hänger med i utvecklingen och digitaliseringen, också slås ut av för höga kostnader till slut. 

Han fortsätter trots det att se tekniken som ett hjälpmedel snarare än en belastning och har även drivit på initiativ som WSP:s acceleratorprogram Growspark som stöder nordiska startups. 

– Sverige behöver fler startups. Storbritannien har kommit mycket längre än oss när det gäller den biten. Det kan delvis bero på att finanskrisen slog hårdare mot britterna, vilket påskyndade processen. 

Ett av bolagen inom Growspark har tagit fram ett AI-system inom meteorologi som samlar in data från alla SMHI-institut i världen för att kunna ge mer korrekta väderprognoser. 

– Det kan hjälpa solcellsparker att sänka sina kostnader med 10 procent och fastighetsägare att energioptimera sina byggnader.

Hållbarhet är en het potatis

Jobben inom teknikkonsultbranschen beräknas finnas inom hållbarhet om fem år och WSP ligger inte på latsidan. Bolaget har redan nu tusen hållbarhetskonsulter i Norden. 

– Klimattrycket är hårt och för att klara omställningen behövs sådan kompetens och fler teknikdrivna smarta lösningar, säger Håkan Danielsson. 

Men det behövs även allvarligare åtgärder från politiskt håll. 

– Om Sverige ska klara av klimatmålen så kan vi inte fortsätta bygga raffinaderier i Lysekil eller någon annanstans.

Vilka gröna val gör du själv?

– Jag reser mindre, sorterar sopor och undviker slit-och-släng-beteende. Men man kan förstås alltid göra mycket mer. 

Bolagets mål är att minska klimatavtrycket med tio procent varje år för att bli klimatneutrala 2040. Ett mål som krossas i år tack vare coronan som har minskat på resandet. 

– Vi kommer att vässa målen ännu mer efter alla lärdomar som vi har dragit i år. Det handlar inte om jättekomplexa frågor utan snarare om att våga fatta snabba beslut, som mer hållbara kontor.

Vi har gjort en lång resa. Jag värdesätter kanske mångfald ännu mer, för det speglar vårt samhälle i stort, oavsett kön och etnicitet.

WSP höjer även ribban för jämställdhet. I dag har bolaget totalt 38 procent kvinnor i bolaget och cirka 34 procent kvinnor i chefspositioner. Målet är att gapet mellan andelen kvinnor och andelen manliga chefer ska vara noll på sikt. 

– Vi har gjort en lång resa. Jag värdesätter kanske mångfald ännu mer, för det speglar vårt samhälle i stort, oavsett kön och etnicitet.


Ämnen i artikeln:

WSP

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.