måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Castellum lanserar förslag till nytt resecentrum – sågas av kommunen

Publicerad: 3 februari 2023, 14:15

Arkitektbyrån BIG:s visionsbild över Västerås framtida resecentrum.

Castellum har lanserat ett alternativt förslag till utformning av Västerås nya resecentrum. Men kommunen sågar förslaget längs fotknölarna och menar att det blir för dyrt.

Ämnen i artikeln:

SvepetCastellumVästerås

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Sedan många år planeras det i Västerås för en helt ny stadsdel, Mälarporten, vars nav är ett nytt resecentrum. Den nya centralstationen har ritats av det prestigefyllda danska arkitektbyrån BIG, Bjarke Ingels Group, och beräknas kosta cirka en miljard kronor.

Nu skriver Västerås tidning att Castellum, som är en av fastighetsägarna i planområdet, låtit en arkitektfirma utforma ett alternativt förslag på initiativ av den pensionerade projekteringsledaren Stig Selin. Det alternativa förslaget, skriver tidningen, bygger på att spåren och perrongerna placeras på ett upplyft betongdäck som övertäcks av ett väderskyddande tak.

Läs också: Planen: Bygga bort motorvägen som segregerar staden

Men i ett pressmeddelande låter Västerås stad meddela att kommunen inte har mycket till övers för det alternativa förslaget. Framförallt trycker kommunen på att en sådan lösning skulle bli betydligt dyrare än de befintliga planerna, på grund av att Trafikverket endast finansierar spår i markhöjd.

– Det skulle även påverka stadsbilden med järnvägspelare i betong. En bangård på järnvägspelare behöver ha minst 4,5 meters höjd under sig, och ovanpå det behöver konstruktionen ligga. Så man kan räkna med en konstruktion med över 5 meter höga järnvägspelare i betong som går genom den centrala staden, säger Jonas Living, byggprojektchef för Västerås resecentrum, i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev