tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

C dammar av idé om ”Central Park” vid Rinkeby

Publicerad: 10 maj 2022, 09:14

Karin Ernlund, Patrick Amofah och Martin Ådahl, Centerpartiet. Foto: Anders Berensson Architects, Stockholms stad

Centerpartiet vill bygga en helt ny stadsdel, Järva stadspark, på Järvafältet mellan Kista och Rinkeby. Men faktum är att idén varit på tapeten länge och presenterades redan 2012 av en stadsforskare, numera SD-förtroendevald.

Ämnen i artikeln:

RinkebyKista

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Järva stadspark ska bli Stockholms Central Park. Det ska inte bara bli ett område där man vill bo i, utan som många också vill besöka, säger partiets riksdagsledamot Martin Ådahl som bland annat ser stora trygghetsmässiga fördelar med att utveckla den norra delen av staden. 

Ett av partiets vallöften är också att satsa sammanlagt 10 miljarder kronor på Stockholms ytterstad. Samtidigt presenterades ”Central Park”-idén för Järvafältet redan 2012 av stadsforskaren och arkitekten Jerker Söderlind, i dag förtroendevald för Sverigedemokraterna i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd. Strax före pandemin gick även Byggvesta ut med en liknande idé. Förslaget är med andra ord nygammalt. Det som skiljer sig är bland annat att Söderlind föreslog 40 000 nya bostäder medan Centerpartiet vill bygga 12 000. 

– Vår idé föddes genom vanligt hederligt politiskt arbete. Det är flera som tittat och haft tankar för området genom åren. Men vi har tagit fram ett eget och väl genomarbetat förslag med helhetstänk, säger partiets pressekreterare till Fastighetsnytt.

Foto: Anders Berensson Architects

Läs även: Så går det för Barkarbystaden – 10 år sedan första spadtaget 

Redan när bostadsområdena omkring byggdes så lämnades Järvafältet som markreserv för framtida bebyggelse. Målet var att skapa en slags 15-minutersstad med närhet till det mesta från hemmet. Fältet är i dag uppdelat på fem kommuner och är lätt att ta sig runt, men inte igenom, vilket i så fall kräver vidare utveckling.

Bild 1/2  Foto: Anders Berensson Architects

Läs även: Stadens säljrally fortsätter – säljer Tensta gymnasium 

Centerpartiet vill mer än dubblera antalet nya bostäder i området, samt fylla parken med motionsspår, skridskobanor, kajak, vattenlek, vintersport, parkour, friluftspaviljonger, amfiteater, grillplatser, kolonilotter och andra aktiviteter. 

– Alldeles för länge har problemen stått i fokus. Nu vill vi investera i bostäder, kollektivtrafik, idrott, kultur och aktiviteter, samt förlänga tvärbanan från Kista genom Rinkeby och Tensta vidare till Vällingby, säger partiets ledamot i området, Patrick Amofah (C).

Centerpartiets förslag för Järva stadspark

12 000 bostäder

140 000 kvm butiks- och kontorslokaler

Cirka 23 000 kvm kolonilotter

Tvärbana Kista-Vällingby

Restaurering av Igelbäcken

Anläggning av sjö

Skidbacke och MTB-bana

Skid- och löparspår

Amfiteater

Idrottsytor

Grillplatser

 

Källa: Centerpartiet

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev