Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Byggstart för Slussen 2014

Publicerad: 19 december 2013, 14:51

2014 börjar ombyggnaden av Slussen. Men till exempel rivningen av den östra bron och de andra stora trafikstörande arbetena skjuts framåt i tiden till 2015, för att den totala störningstiden för trafiken ska bli så kort som möjligt.


Ämnen i artikeln:

SlussenStockholms stad

– För att inte de största störningarna för trafiken ska dra ut på tiden väljer vi att även skjuta på de trafikpåverkande arbetena som skulle gå att göra inom den nya detaljplan som gäller för Slussen sedan den 27 september 2013. Det innebär bland annat att Saltsjöbanan fortsätter att gå ända in till Slussen under hela 2014, Katarinavägen kommer att vara öppen och båtarna kommer att slussa här även i sommar, säger Andreas Burghauser, projektchef för Slussen.

Projekt Slussen har två detaljplaner, en för Slussen och en för bussterminalen. Den för Slussen gäller sedan i höstas, men detaljplanen för bussterminalen upphävdes i december av mark- och miljödomstolen. Staden har överklagat domslutet till nästa instans, mark- och miljööverdomstolen.

För till exempel rivningar och bygge i vatten och för att ändra Mälarens reglering behövs också en miljödom. Den 4 februari 2014 kommer mark- och miljödomstolens dom, men den kommer med största sannolikhet att överklagas till överdomstolen.

– De juridiska prövningarna har tagit längre tid än vi trodde och vi respekterar självklart den tid det tar, säger Andreas Burghauser.

De största och mest trafikstörande arbetena, som att riva den östra bron och Katarinavägen, kommer alltså att påbörjas först 2015.

Under 2014 ska Södre torn 1 (”runda huset”) rivas för att skapa plats åt trafiken som ska gå över den västra bron under byggtiden. På Södermalmstorg fortsätter de arkeologiska utgrävningarna under januari och februari. Sedan ska ledningsomläggningarna där färdigställas, innan torget blir tillfällig bussterminal för stadsbussarna under byggtiden. Även alla andra ledningsomläggningar runt hela det kommande byggområdet ska färdigställas under 2014.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Stockholms stad

Ämnen i artikeln:

SlussenStockholms stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.