Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Byggjättar investerar i Solnas största projekt

Publicerad: 19 mars 2021, 09:53

Bild 1/3  Fabeges och Skanskas projekt Mälarbanan i Solna som ska uppföras år 2030–2040.

Foto: AIX Arkitekter

Fabege och Skanska har köpt ett gigantiskt markområde för att bygga bostäder, förskolor och kontor i det som kommunstyrelsens ordförande i Solna beskriver som ”Solnas i särklass största och mest komplicerade stadsutvecklingsprojekt”.


Ämnen i artikeln:

SolnaFabegeSkanska

Nya möjligheter för stadsutveckling med gröna stadskvarter öppnar sig när Mälarbanan byggs ut genom Solna och delar av järnvägen förläggs i tunnel, och då vill vare sig Fabege eller Skanska missa tåget. 

Byggjättarna har därför tillsammans förvärvat 147 000 kvadratmeter mark för 900 miljoner kronor för att bygga 1 000 nya bostäder och 2 000 kontor vid Solna Business Park och Huvudsta i Solna.

Läs även: Grönt ljus för ny stadsdel i Solna

Solna stad tilldelas köpeskillingen vartefter de nya stadskvarteren uppförs.

– Utvecklingen av centrala Huvudsta är Solnas i särklass största och mest komplicerade stadsutvecklingsprojekt i och med att järnvägen förläggs i tunnel och kantas med ny bebyggelse, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna, i en kommentar. 

Kommunstyrelsen i Solna fattar ett beslut om överenskommelsen med byggbolagen den 29 mars och väntas sedan presentera ett detaljplaneförslag under våren. 

Redan verksamma i Solna

Fabege ser förvärvet som ett naturligt tillskott till bolagets nuvarande utveckling av Arenastaden, Haga Norra och Solna Business Park. 

– Markförvärvet bidrar till nya värdeskapande möjligheter i Solna på längre sikt. Det geografiska läget och Solnas många kvaliteter gör att vi gärna stärker vårt innehav i området, säger bolagets vd och koncernchef Stefan Dahlbo i en kommentar. 

Läs även: JM köper av Vasakronan i Solna 

Fabege står för 52 000 kvadratmeter kontor och 10 000 kvadratmeter bostäder i jätteprojektet vid Huvudsta och Solna Business Park, medan Skanska har förvärvat 85 000 kvadratmeter mark för att bygga bostäder med lokaler för restauranger och annan service i gatuplan, samt två förskolor och en gruppbostad för LSS-boende.

Byggstart för utbyggnaden av Mälarbanan är planerad till 2023 och den nya bebyggelsen ska uppföras under perioden 2030–2040. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SolnaFabegeSkanska

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.