Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Bygger vi inte lite väl ensidigt?

Publicerad: 11 april 2017, 12:50

Karin Witalis.

I Sverige har flyttlassen länge gått åt samma håll: från landet, mot städerna. Hur länge kommer den urbana livsstilen att vara den ideala? Är det givet att den täta staden kommer att vara normen även fortsättningsvis?


Ämnen i artikeln:

Karin Witalis

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 2, 2017.

I Sverige har flyttlassen länge gått åt samma håll: från landet, mot städerna. Allt sedan industrialiseringens början på 1870-talet och ända fram till 1970-talet flyttade arbetstillfällen och människor från landsbygden till städerna. Våra städer växer alltjämt kraftigt. IVA konstaterar att mellan 2010 och 2015 växte antalet invånare i landets tätorter med 440 000 personer. Även om landsbygdsbefolkningen minskade så var det bara med 5 400 invånare. Städernas tillväxt sker alltså inte på landsbygdens bekostnad utan är idag en följd av invandring och ökat barnafödande.

I Sveriges storstäder råder det bostadsbrist, och på senare år har bostadsbyggandet tagit ordentlig fart. Dagens samhällsplanering och bostadsbyggandet genomsyras av ett urbant ideal som innebär ett tätt och högt byggande av nästan uteslutande flerbostadshus. Enligt statistik från SCB har produktionen av lägenheter i flerbostadshus överstigit byggandet av småhus ända sedan tidigt 80-tal, och denna skillnad har ökat än mer på senare år.

Frågan man kan ställa sig är om vi bygger det som folk vill ha, inte bara idag utan på lite längre sikt. Hur länge kommer den urbana livsstilen att vara den ideala? Är det givet att den täta staden kommer att vara normen även fortsättningsvis? Särskilt med tanke på digitaliseringen som möjliggör helt nya arbetssätt, och arbetsplatser.

Mycket tyder idag på att många bär på en längtan bort från det urbana. Internet svämmar över av unga lantbrukare som bloggar och instagrammar om sina liv med djur och natur – var och en med tusentals följare. På TV kan vi följa den danske bonden Frank Erichsens olika bygg- och odlingsprojekt i goda grannars lag. Nästan en miljon tittare har följt den första säsongen av programserien om familjen Mandelmann på skånegården Djupadal. Göteborgstjejen Jonna Jinton som lämnade storstaden för byn Grundtjärn i Västernorrland har över 96 000 följare på Instagram. Hennes blogg vann förra året förstaplatsen i kategorin Årets Inspiratör i bloggtävlingen Finest Awards.

Jag tror inte att alla vill bo i hus på landet. Men jag tror heller inte att den stora majoriteten drömmer om att bo i lägenhet i stan. I alla fall inte i livets alla faser. Innan 30 har staden en stark dragningskraft och kanske likaså när barnen flyttat hemifrån. Men däremellan? I en studie av Svensk Fastighetsförmedling ställdes frågan i vilken typ av miljö man skulle vilja bo i framtiden. På första plats kom landsbygden med 25 procent. Bara 12 procent ville helst bo i en storstad. Vidare svarar 70 procent av deltagarna i Boverkets undersökning att de helst skulle vilja bo i eget hus med trädgård.

Om nu intresset för det ”lilla livet” på landet med kor, höns och självhushåll är växande och något som väldigt många drömmer om, är då inte dagens bostadsbyggande lite väl ensidigt? Låt gå att alla inte har möjlighet att leva sin dröm fullt ut och försörja sig som bonde ute på landet, men gör vi rätt som fokuserar så ensidigt på flerbostadshus i täta urbana miljöer? Det finns närmast oändliga naturområden i Sverige och med ett utbyggt bredbandsnät och ett renoverat järnvägsnät, eller varför inte självkörande bilar, blir det möjligt för allt fler att både bo och kanske även arbeta utanför städerna, där markpriserna är så mycket lägre. Borde vi inte diversifiera dagens byggande lite mer, så att vi minskar risken för att vi idag bygger helt fel?

Karin Witalis
Witalis Real Estate Consulting AB
Medlem i nätverket Marknära

Ämnen i artikeln:

Karin Witalis

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.