Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Bygger om Stockholms central

Publicerad: 27 januari 2016, 12:29

Bild: Forsen.

Stockholms Centralstation ska få ett ansiktslyft. Jernhusen ska modernisera huvudentrén mot Vasagatan med hjälp av Forsen.


Ämnen i artikeln:

JernhusenStockholmForsen

Stockholms Centralstation ska få ett ansiktslyft. Jernhusen ska modernisera huvudentrén mot Vasagatan med hjälp av Forsen, som står för projekteringsledning, projektledning och byggledning.

Tanken är att både modernisera och tillvarata byggnadens kulturarv från tidigt 1900-tal. Framför allt är det de entréhallens takmålningar och flera av målningarna  inne i Centralhallen som ska restaureras.

Utöver det ska snurrdörrar installeras, sprickor i fasaden lagas och kontorsvåningarna ska få en entré inifrån stationen. Hela ombyggnationen beräknas bli klar till sommaren.

– En effekt av renoveringen är att inomhusklimatet förbättras och då även arbetsmiljön för de som jobbar i anslutning till entré- och centralhallen, säger Camilla Mårtensson, projektledare hos Forsen.

Efter den stora ombyggnaden Centralen, som stod klar 2014, gjordes ett omfattande grundförstärkningsarbete efter att stora sprickor upptäckts i fasaden. Stationsbyggnaden stod på träpålar från 1800-talet som sakta sjönk i leran. Två år efter grundförstärkning med nya pålar är byggnaden nu stabil och det går att laga sprickorna.

Redaktionen

Källa: Forsen och Jernhusen

Ämnen i artikeln:

JernhusenStockholmForsen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.