Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Bygger KomBo-hus i Stockholm

Publicerad: 12 juni 2015, 10:48

Utopia Arkitekter och Järntorget tilldelades på torsdagen en markanvisning i Stadshagen i Stockholm. Man ska bygga två hus med 25 till 30 så kallade KomBo-lägenheter.


Ämnen i artikeln:

JärntorgetUtopia ArkitekterStockholm

Utopia Arkitekter och Järntorget tilldelades på torsdagen en markanvisning i Stadshagen i Stockholm. Man ska bygga två hus med 25 till 30 så kallade KomBo-lägenheter. Lägenheterna är från grunden utformade för kollektivboende för fyra till fem personer, och är cirka 140 kvadratmeter stora.

– Suget efter att bo kollektivt i Stockholm och andra storstäder är enormt. Konstigt nog har man varken från kommunernas eller byggbranschen sida hittills dragit några slutsatser av det i sin nyproduktion. Med KomBo gör vi just det och bygger från grunden för kollektivboende utan att kompromissa med vare sig tillgänglighet, kvalitet eller standard, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Enligt en undersökning gjord av Fastighetsägarna 2014 så vill hela 47 procent av stockholmarna i åldern 18-35 år bo tillsammans med kompisar och andra än familjemedlemmar, i dag eller i framtiden.

– Det är väldigt roligt att Stockholm Stad nu tar täten i nytänkadet kring hur vi kan utforma våra bostäder. Det här kommer att fylla ett tydligt behov på marknaden och erbjuda ett stort antal människor ett högkvalitativt och prisvärt boende i ett superläge i stan. Nu hoppas vi bara att betydligt fler kommuner vågar hänga på och tänka lite utanför lådan, säger Emma Jonsteg.

Hyran hamnar på 200 till 500 kronor mindre än en egen, mindre lägenhet med motsvarande boyta. Enligt konsumentverket ger samboende med fyra personer besparingar på cirka 1 000 kronor i månaden. Den sammanlagda kostnadsminskningen för den som bor i en KomBo-lägenhet jämfört med en egen lägenhet blir alltså cirka 1 500 kronor i månaden.

Målsättningen är att komma igång med byggandet under 2018.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Utopia Arkitekter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.