söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Bullerkartan har ritats om – "viktigt underlag" för nya områden

Publicerad: 21 april 2023, 10:34

Bullekartan har uppdaterats. Grafik: Stockholms stad/Tyréns

Stockholms stad har i samarbete med Tyréns tagit fram en ny bullerkarta med beräknade ljudnivåer från väg- och tågtrafiken, som visar effekten av bullerskydd och nyproduktion.

Ämnen i artikeln:

SvepetStockholms stadTyrénsStockholm

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det går att se lokala skillnader sedan förra kartläggningen på platser där man utfört bullerskyddsåtgärder som exempelvis bullerskärmar. Vi kan även se en minskning där ny bebyggelse i sig innebär att bullret avskärmas, säger Viggo Norrby, miljöutredare vid Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Det krävs rätt stora förändringar i trafiken för att det ska bli märkbart i bullerkartan.

– Kartan är ett viktigt underlag i planeringen av nya områden i staden så att människor inte ska störas av buller och som underlag för åtgärder mot buller.

Läs även: Klart: De tävlar om årets Stockholmsbyggnad

Den nya bullerkartan i 2D och 3D har utvecklats med syfte att göra den mer lättillgänglig och användbar. Det går bland annat att utläsa fasadnivåer och till skillnad från tidigare versioner kommer den att kunna uppdateras löpande av staden.

Enligt EU:s bullerdirektiv ska alla städer med fler än 100 000 invånare kartlägga buller från större vägar, järnvägar, flygplatser och industrier vart femte år. Kartläggningen och bullerkartan har tagits fram av Tyréns på uppdrag av Stockholms stad.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev