Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

”Branschen har en central roll i omstarten”

Publicerad: 1 september 2020, 14:37

Pandemin har drabbat många branscher hårt - även bygg- och fastighetsbranschen. På onsdagen drar NCC i gång en ”digital samtalsturné” i hopp om att kickstarta ekonomin.


Ämnen i artikeln:

NCCCoronaviruset

Hösten har börjat som våren slutade: med fokus på coronapandemin, även om tonläget så smått börjar skifta mot lite mer positiva tongångar och omstart. 

Ett av initiativen kommer från byggjätten NCC. På onsdagen påbörjas en ”digital samtalsturné” som ska samla branschföreträdare i hopp om att kickstarta ekonomin när den akuta krisen är över. 

Fastighetsnytt har pratat med Hakim Belarbi, ansvarig för Public Affairs på NCC.  

Vad hoppas ni uppnå med er digitala samtalsturné?
– För att klara krisen behöver vi kraftsamla och snabbt komma i gång med samhällsprojekt som skapar sysselsättning och stimulerar ekonomin. Vi hoppas att genom våra samtal kan förstärka beslutsfattarnas fokus på återstarten av ekonomin, lyfta och diskutera prioriteringar och säkerställa att investeringsbeslut inte dröjer. 

Vilka är de tre viktigaste åtgärderna framåt för att ta sig ut krisen, tror du?
– Inom bygg- och infrastrukturområdet framför allt finns några områden som är av mycket stor betydelse för framtiden. Upprustning av miljonprogrammen, investeringar och utbyggnad av landets VA-nät samt upprustning av de dammar som bidrar till vattenkraften som står för 40 procent av all elproduktion i Sverige och är i och med det vår viktigaste förnybara energikälla. Gemensamt för dessa tre områden är att de har snabb uppstartssträcka, det är investeringar som vi som samhälle tydligt kan räkna hem och det är projekt som leder till ökad sysselsättning och till stora vinster inom miljö och samhällsnyttan om de genomförs. 

Vilken roll tror ni att NCC och byggbranschen i stort kan spela för att ekonomin ska komma på rätt köl igen?
– Pandemin har framför allt har slagit hårt mot branscher som hotell, restaurang och handel. Men läget på den svenska arbetsmarknaden är allvarligt, och krisen ser ut att bli mer långvarig än vad man tidigare trott. Arbetslösheten väntas stiga fram till början av 2021 och riskerar då att spilla över på fler sektorer. Vi i byggbranschen befinner oss ännu inte i exakt samma utsatta läge som vissa andra branscher, men vi verkar i en bransch med väldigt långa ledtider. En rad aktörer har pekat ut offentliga investeringar som det mest effektiva för att få fart på hjulen igen. Byggbranschen står för 11 procent av Sveriges BNP, sysselsätter cirka 350 000 personer och vi bidrar årligen med 37 miljarder kronor till välfärden. Och varje byggnadsarbetare ger fyra nya jobb i andra delar av näringskedjan. I den kickstart som Sverige behöver när den akuta krisen är över har byggbranschen en central roll och kan agera draglok när vi tar oss an utmaningen.

Vilka hoppas ni kommer att titta på turnén?
– Vi vill att beslutsfattare och politiker på nationell, regional och lokal nivå följer samtalen men eftersom det krävs en kraftsamling från samtliga aktörer i samhället för att återstarta ekonomin hoppas vi att även våra kunder, branschkollegor och andra intressenter lyssnar på samtalen.

Det första samtalet äger rum på onsdagsmorgonen med bland annat finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund, samt Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

NCCCoronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.