Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Botkyrkabyggens andelsägarprojekt igång

Publicerad: 15 april 2014, 12:58

Ulf Nyqvist. Foto Mattias Fröjd.

Botkyrkabyggen, i samarbete med Andelsägarbolaget M2 AB, startar nu upp sitt andelsägarprojekt, ett nytt sätt för att i en och samma fastighet kunna kombinera ägande med hyresrätter. Befintliga hyresgäster erbjuds köpa en andel i fastigheten och genom avtal få dispositionsrätt till lägenheten.


Ämnen i artikeln:

BotkyrkabyggenUlf Nyqvist

I en intervju i Fastighetsnytt nummer 6, 2012, berättade Ulf Nyqvist, vd Botkyrkabyggen, att andelsägarlägenheter är en lösning som lämpar sig i miljonprogrammet med alla stora flerbostadsfastigheter.
– Vi anser att det vore bra för Botkyrka med fler upplåtelseformer än den starkt dominerande hyresrätten, och även de boende har framfört det önskemålet i undersökningar som vi genomfört. När det gäller bostadsrätt är det mycket svårt att få en majoritet på 67 procent för ombildning i en fastighet med kanske 300 lägenheter. Därför satsade vi på en variant av ägarlägenhet i det befintliga beståndet, berättade Ulf Nyqvist då.

Det har varit några hinder att ta sig över i projektet, bland annat har det varit problem att lösa lånefrågan för hyresgästerna och Botkyrkabyggen valde därför att gå ner i pris vilket innebär en mindre andel och en något högre månadsavgift. Men nu genomförs alltså ett referensprojekt i två fastigheter på Eriksbergsåsen i Norsborg, söder om Stockholm, där 43 hyresgäster tecknat avtal för att bli andelsägare. Det motsvarar cirka 20 procent av lägenheterna i de aktuella fastigheterna.
– Det känns fantastiskt roligt att detta nu är realiserat. Det behövs fler former av ägande när det gäller boende och vi ser andelsägandet som en förmånlig variant som kan passa många, säger Ulf Nyqvist, i ett pressmeddelande.

Botkyrkabyggen kommer också att ge en återköpsgaranti på två år till dem som köper i det första pilotprojektet. De boende som skrivit under avtalet tillträder som andelsägare den 1 juli 2014.

Botkyrkabyggen fortsätter att äga och ansvara för fastigheterna samt de lägenheter som kvarstår som hyreslägenheter. Hyresgäster som valt att inte bli andelsägare kommer därmed att ha kvar samma förvaltning och hyresvillkor som tidigare.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

BotkyrkabyggenUlf Nyqvist

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.