Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Bostadsbolaget till för hela Göteborg

Publicerad: 27 maj 2016, 12:15

Kicki Björklund:

Foto: Bostadsbolaget.

Det väckte viss uppmärksamhet när Bostadsbolaget köpte fastigheter i Hammarkullen av Carnegie & Co i slutet av förra året. För vd Kicki Björklund innebär förvärvet att man kan ta ett helhetsgrepp och bidra till ett större samhällsengagemang. Och hon ser inga som helst problem med att bygga nytt med lägre hyror än normalt i Frihamnen.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeGöteborgBostadsbolaget GöteborgKicki BjörklundHembla

Det väckte viss uppmärksamhet när Bostadsbolaget köpte fastigheter i Hammarkullen av D. Carnegie & Co i slutet av förra året. För vd Kicki Björklund innebär förvärvet att man kan ta ett helhetsgrepp och bidra till ett större samhällsengagemang. Och hon ser inga som helst problem med att bygga nytt med lägre hyror än normalt i Frihamnen.

I oktober 2015 skrev allmännyttiga Bostadsbolaget i Göteborg avtal med D. Carnegie & Co om att köpa deras fastigheter i Hammarkullen. Sammanlagt handlade det om 890 hyresrätter. Bostadsbolagets vd Kicki Björklund menar att affären gör det möjligt att ta ett större grepp i området än vad som var möjligt innan affären gjordes.

– Först vill jag säga att vi är för samarbeten, och vi hade mycket väl kunnat göra saker ihop med Carnegie. Kan man få ihop ett bra samarbete med en privat fastighetsägare så är det toppen. Nu är det så att de här husen har bytt ägare ofta. Ägaren har så att säga varit på fastighetsmarknaden, inte på hyresmarknaden. Det har försvårat sådana samarbeten, och när en fastighetsägare i ett område inte städar sin gård spelar det ingen roll om vi gör det, för helheten blir inte bra, säger Kicki Björklund.

Hon påpekar att D. Carnegie & Co hade planerat upprustningsåtgärder, men att de valde att sälja eftersom fastigheterna var en solitär i deras bestånd.

– Nu när vi har köpt fastigheterna kan Bostadsbolaget börja jobba med utvecklingen på ett annat sätt. Vi vill inte heller att det enbart ska vara hyresrätter i Hammarkullen. Kanske blir det bostadsrätter, kooperativa hyresrätter, kanske ett eller annat litet självbyggt småhus också. Vi kan förädla området och utveckla det på ett sätt som är möjligt om man disponerar hela spelplanen själv.

Urbana nomader
Bostadsbolaget fick tillträde till fastigheterna 1 februari 2016. Kicki Björklund menar att när bolaget, som nu är fallet, äger mer än 2200 lägenheter i Hammarkullen har de möjlighet att visa var ribban ligger. När Bostadsbolaget gör utfästelsen att man ska ”finnas för alla” tar hon det på allvar.

– Det är inte bra när det enbart är vinsten som gäller. När fastighetsägaren säger att ”vi bygger bara om de lägenheter som blir lediga”. Men alla andra då? Vad händer med dem som inte tänker flytta? De får ingenting.

En problematisk situation ur den synvinkeln är när fastigheter ska byggas om och renoveras. I regel innebär det att hyran går upp, och ofta att vissa hushåll tvingas flytta eftersom det blir för dyrt.

– Till slut får man det som någon har kallat för ”urbana nomader”, familjer med barn som hela tiden måste flytta till de orenoverade ställena för att de inte har råd att bo kvar. Det är inte bra, därför har jag tillsatt en arbetsgrupp som ska försöka ta fram en ombyggnadsmodell som innebär att ingen ska behöva flytta på grund av hyreshöjning.

Höja hyran med handdukstorkar
Kicki Björklund menar att ofta när fastighetsägare i miljonprogramsområden som Hammarkullen, talar om utveckling och förädling menar de egentligen att renovera för att höja hyran och därigenom öka värdet på fastigheterna.

– Fokus är på detaljer som exempelvis en handdukstork som höjer hyran.  Fastighetsägaren hjälper visserligen ekonomiskt svagare hushåll att hitta nya boendealternativ, men det var kanske inte det hyresgästen önskade. Det kan till och med vara så att hyresgäster som hör att det är ombyggnader på gång blir rädda och flyttar redan innan ombyggnaden satts igång.

Ser likheter mellan bostadsrätt och hyresrätt
Som en del av fastighetsutvecklingen i området Frihamnen i Göteborg planerar Bostadsbolaget att bygga cirka 250 lägenheter. Staden har beslutat att av de nybyggda lägenheterna ska vissa vara hyresrätter med hyror som benämns som ”lägre än normalt”. Projektet har fått en del kritik. Fastighetsägarna menar att kommunen på så vis subventionerar bostaden istället för hyresgästerna. Kicki Björklund ser inte problemet och jämför med bostadsrätter i samma område.

– Riksbyggens hus i Frihamnen har samma kvalitet rakt igenom, men en lägenhet längst ner kostar ungefär 50 000 kronor per kvadratmeter. Högst upp i huset kostar det 85 000 kronor per kvadratmeter. Med andra ord går det att bygga nytt till olika prisnivåer, och att ”subventionera” vissa bostäder. Går det i en bostadsrätt går det i en hyresrätt.

Kicki Björklund menar att när Riksbyggen räknar ihop sina kostnader för att bygga huset så kostar den understa våningen lika mycket som den översta, eftersom det är samma standard.

– Sedan tycker den som bor längst upp och får utsikt över Göta älv att det är värt 35 000 kronor mer per kvadrat, det är så det fungerar.

”Prisdifferentierar gör man i alla affärer”
Kicki Björklund ser inte några problem med att hyresnivåerna i ett område varierar och hänvisar till bruksvärdessystemet.

– Bruksvärdet är ju olika om man bor längst in mot bussgatan eller långt upp med utsikt. Jag skulle vilja ha variation mellan hyrorna i Hammarkullen också; säg 25 procent som är jättebilliga, 25 procent som är billiga, 25 procent som är dyrare och 25 procent som är nyproducerade.

Hon menar att makroläget skiljer sig mellan exempelvis Hammarkullen och Frihamnen, men sedan finns det ett mikroläge inom ett område som bör kunna ge större skillnader än idag.

– Om det kan skilja 35 000 kronor per kvadratmeter i samma hus i samma närområde, då är skillnaden som den kommer att vara mellan de lägre hyrorna i Frihamnen och de mer normala inget problem, det är klart att det går. Om huset går ihop totalt är det affärsmässigt. Prisdifferentierar gör man i alla branscher.

”Måste hitta en annan verktygslåda”
Hyresrätten som upplåtelseform är värd att kämpa för. Det är Kicki Björklunds tydliga uppfattning.

– Den är en fantastisk boendeform som du kan lämna på tre månader, även när marknaden dippar. Inga inlåsningseffekter, inget behov av stort kapital. Bidrag till dem som inte har råd gör bara att de som bygger kan trycka upp priserna. Vi måste helt enkelt hitta en annan verktygslåda än den som används idag. Jag tycker att kritiken mot projektet i Frihamnen beror på att folk är konservativa och har brist på fantasi.

Daniel Bergstrand

En längre intervju med Kicki Björklund publiceras i Fastighetsnytt nummer fyra, som utkommer efter sommaren.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.