Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

BILDSPEL: Kvarter vid NK i Göteborg växer med 50 procent: ”Omfattningen en av utmaningarna”

Publicerad: 22 september 2022, 10:17

”Vi ska samsas med spårvagnar, cyklar, bilar och gångtrafikanter”, säger Fredrik Ottosson, Hufvudstadens affärsområdeschef Göteborg.

Nu börjar utvecklingen av innerstadskvarteret Johanna i Göteborg. När det står klart, i början av 2026, ska det ha vuxit med 50 procent. ”Jag har tidigare utvecklat centralt men aldrig i den här omfattningen”, säger Hufvudstadens affärsområdeschef Fredrik Ottosson till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

HufvudstadenGöteborg

Kvarteret, som består av fem hus i centrala Göteborg, har en 400-årig historia – men i modern tid är det kanske mest känt för gourmetrestaurangen Johanna, på Södra Hamngatan 47, som Leif Mannerström och Crister Svantesson startade och drev.

– Det är lite unikt att kvarteret redan ligger i en levande innerstadsmiljö – till skillnad mot många av nybyggnadsprojekten som växer fram i utbyggnadsområdena så behöver man inte vänta i decennier på att gatulivet ska växa fram. Här finns redan NK (snett mittemot), restauranger och stora flöden av människor när man flyttar in, säger Fredrik Ottosson, Hufvudstadens affärsområdeschef Göteborg, till Fastighetsnytt. 

Läs mer: Efter Vasagatan – Stockholms paradgata rivs upp: ”Får potentiella hyresgäster att fundera” 

Bland annat ligger Fredsgatan, som är något av Göteborgs pulsåder, i anslutning till kvarteret: 

– Dagens befintliga kvarter kommer att växa med ungefär 50 procent. Vi kommer att skifta ut hörnhuset på Fredsgatan/Drottninggatan mot ett helt nytt hus. Dessutom bebygger vi Johannatomten, en tomt som har stått obebyggd i många år, med ett nytt hus. 

Bruttoytan för kvarteret är i dagsläget 28 000 kvadratmeter. När Hufvudstaden är klar med utvecklingen är ytan cirka 44 000 kvadratmeter – majoriteten kontor, med en mix av restauranger och butiker i bottenplan. Av dessa 44 000 kvadratmeter är 22 000 helt nyproducerade. De övriga 22 000 är totaltrenoverade. 

Bild 1/15  Fredrik Ottosson, mitten, under torsdagens spadtag flankerad av Leif Mannerström (t h) och Crister Svantesson. De båda kockarna drev Restaurang Johanna som var Sveriges första restaurang med inriktning mot det nya franska köket och öppnade 1974.

Foto: Hufvudstaden

Hufvudstaden räknar med att mellan 2 000 och 3 000 personer ska arbeta i kvarteret när det står klart. 

Fastighetsägaren har dock inte kontrakterat några hyresgäster ännu:
– Men vi har en intressentlista som fylls på och vi märker redan av intresset. Vi planerar för en takrestaurang och för den finns ett stort intresse, även intressenter på kontor tycker det här är spännande. 

Läs mer: Stockholmsrestaurang tar sitt koncept till Stenas kontorshus i Göteborg 

Ottosson berättar att Hufvudstaden lagt ned mycket möda på att göra byggarbetsplatsen trygg – både för de som arbetar där och tredje man. 

– Jag har tidigare utvecklat centralt men aldrig i den här omfattningen. det är en väldigt stor omfattning vilket är en av de stora utmaningarna med projektet. Vi ska samsas med spårvagnar, cyklar, bilar och gångtrafikanter. 

Första spadtaget tas i dag torsdag, och inflyttning beräknas till årsskiftet 2025–26.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

HufvudstadenGöteborg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.